Noma (restaurant)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Koordinater: 55°40′40,530″N 12°35′46,450″Ø

Marengs og is av bjerk og honning fra Noma.
Inngangen til Noma ved Nordatlantens Brygge, København
Hvite asparges med posjert eggeplomme og «skovmærkesauce».

Noma er en eksklusiv to-stjernes Michelin-restaurant i huset Nordatlantens Brygge på Christianshavn, København i Danmark med nordisk/skandinavisk mat.

Sjefkokk og innehaver er René Redzepi, som tidligere arbeidet på restaurantene The French Laundry, El Bulli og Jardin des Sens. Navnet har sin opprinnelse i de to ordene «Nordisk» og «Mad». Sommelier er norske Mads Kleppe.[1]

Restauranten ble stemt frem til å være den 10. beste i verden i tidsskriftet Restaurant Top 50 i 2008. I april 2009 kom Noma på tredjeplass,[2] mens restauranten gikk helt til topps på listen i 2010.[3] Noma vant i 2009 også «The Chefs’ Choice award», som er kjøkkensjefene på de 100 beste restaurantenes egen rangering.

For annen gang blir Noma den 18. april 2011 kåret til verdens beste restaurant, ifølge San Pellegrino-listen.[4] Den 30. april 2012 fikk Noma førsteplassen på Restaurant Magazines liste 'The World's 50 Best Restaurants'.[5] I 2013 ble de nummer 2, mens de igjen klatret til topps i 2014. I 2015 havnet de på 3.-plass.

Vinteren 2015 flyttet sjefskokk René Redzepi restauranten til Tokyo i Japan. Han stengte da dørene i Danmark i en måned, og tok med seg samtlige ansatte til den japanske hovedstaden. NOMA holdt åpent i 4 uker i Tokyo, og det var tusenvis på venteliste. Gjestene, utvalgt ved loddtrekning, fikk oppleve NOMA på japansk vis, med utsikt mot Mount Fuji.

Noma har to stjerner i Michelinguiden

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

danmarkDenne danmark- og matrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.