Nisanit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nisanit
LandIsraels flagg Israel
Grunnlagt1984
Opphørt2005
Befolkning1 120[1] (2004)
Kart
Nisanit
31°33′43″N 34°31′54″Ø

Gazastripen i mai 2005, forut for evakuering og avvikling av de israelske bosetninger. De blå områdene er israelske bosetninger; det er helt i nordøst , tett på Erez-overgangen, Nisanit er markert.

Nisanit (hebraisk: ניסָנִית ) var den største israelske bosetningen på nordspissen av Gazastripen i en minibosetningsblokk som også var tilknyttet Elei Sinai og Dugit. Mens Nisanit var under den kommunale myndighet Hof Aza Regional Council, var den ikke i geografisk enhet med Gush Katifblokken hvor hoveddelen av Gush Katifbosetningene var lokalisert.

Historie[rediger | rediger kilde]

Landsbyen ble etablert som en militærutpost tilknyttet Nahal i 1980, og ble demilitarisert da den ble overført til sivile boligformål i 1984 til 15 pionerfamilier. I 1993 ble status endret til 'bysamfunn'. Nisanit fungerte også som en satellittkommunal avdeling av regionrådet for de tre bosetningene på den nordlige Gazastripen. Navnet på byen er den hebraiske oversettelse av den art av haukskjeggblomsten som er utbredt i områdets sanddyner om våren.

Nisanit, som utgjorde rundt 300 familier (rundt 900 personer), var en av de få «blandede» Gush Katif-bosetningene med ortodokse og ikke-religiøse jøder som bodde sammen.

Israelsk ensidig løsrivelse[rediger | rediger kilde]

Nisanits innbyggere ble kastet ut 21. august 2005 av personell fra den israelske hær og det israelske politi som en del av den israelsken ensidige frigjøringsplan. Husene ble ødelagt og området ble forlatt.

Påtrykk for å gjenoppbygge[rediger | rediger kilde]

Den 26. juli 2007 forsøkte rundt 500 aktivister, inkludert tidligere innbyggere, å returnere til ruinene som en begynnelse på å gjenoppbygge samfunnet. Politiet forsøkte å stanse anmarsjen før den nådde Gaza-grensen, men lyktes ikke selv om flere arrestasjoner ble foretatt. Arrangørene sverget å holde på sine planer for en fremtidig retur til Nisanit.[2]

Israel-Hamas-krigen (2023)[rediger | rediger kilde]

Området Nisanit ble inntatt av IDF ved invasjonen av dets bakkestyrker inn på Gazastripen den 27. oktober 2023. Deres inntog i Nisanit var en del av et knipetangsmanøver for å omringe Gaza by, som ligger noe sør for Nisanit.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.cbs.gov.il/he/publications/doclib/2019/ishuvim/bycode2004.xls; utgiver: Israels statistiske sentralbyrå.
  2. ^ Fendel, Hillel (26. juli 2007). «Attempted Return to Nisanit in Northern Gaza». IsraelNationalNews.com. Besøkt 9. januar 2012.