Ninevesletten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over Ninivesletten (fargelagte områder) i provinsen Ninawa

Ninevesletten (gammelsyrisk: Shalwa d-Ninwe ܫܠܒܐ ܕܢܝܢܘܐ, Deshta d-Ninwe ܕܫܬܐ ܕܢܝܘܐ ) ligger i nordlige delen av provinsen Ninawa i nordlige Irak.

Området har en sammensatt befolkning av minoritetsgrupper som yazidier, shabaker, assyrere (syrianere og kaldéere), foruten turkmenere,arabere og kurdere. Området, som sommeren 2014 ble erobret av islamistorganisasjonen ISIL er omstridt. Den kurdiske regionale regjering hevder at dette er en naturlig del av Kurdistan, mens turkmenske organisasjoner hevder det er en del av Turkmeneli og assyrere i eksil vil opprette en assyrisk republikk her.[1]

Ninevesletten har vært behersket av store sivilisasjoner som mederne, babylonerne, assyrerne,perserne og mange andre i århundrenes løp. Området rommer ruiner av mange historiske byer som Nineve, Nimrud (Calah) og Dur-Sharrukin. De gammeltestamentlige profetene Jona og Nahum anses å være begravet her.

Assyrernes kulturelle tradisjoner lever videre på Ninevesletten. I området tales det fortsatt arameisk,[2] som var det offisielle språket i det assyriske rike.[3] Men det arameisk som tales på Ninevesletten inneholder også mange ord som har sine røtter i akkadisk, som var det eldste assyriske språket.[4] I området finnes byer, kirker og kloster som er godt over tusen år gamle.[2] Assyrerne på Ninevesletten tilhører for det meste den kaldeisk-katolske kirke, den syrisk-katolske kirke og den syrisk-ortodokse kirke. En liten del tilhører Østens assyriske kirke.

Noen byer på Ninevesletten[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kristna kan få eget område i Irak», Metro.se 15. mars 2007
  2. ^ a b «Chaldean Chamber of Commerce». Chaldeanchamber.com. Besøkt 10. juli 2011. [død lenke]
  3. ^ «Assyrian Identity In Ancient Times And Today'» (PDF). Besøkt 10. juli 2011. 
  4. ^ Khan, Geoffrey: «Remarks on the Historical Background of the Modern Assyrian Language», University of Cambridge

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]