Hopp til innhold

Shabaker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flagg som bruks av shabaker i Irak

Shabaker er ei folkegruppe på rundt 50 000 mennesker bosatt i det nordlige Irak, hovedsakelig i et trettitalls landsbyer i provinsen Ninawa. De snakker et indoeuropeisk språk nært beslektet med kurdiske dialekter.

De betrakter seg selv som etterkommere av qizilbashene fra shah Ismail Is hær.

Shabakene praktiserer en egen synkretistisk religion, som likner på yezidismen. Shabakenes tro har elementer fra islam og kristendom, men den tetteste affiniteten er til yezidiene. For eksempel drar shabakene på pilegrimsferder til yezidienes hellige steder[1] Shabakene kombinerer elementer fra sufismen med en egen fortolkning av den guddommelige virkelighet, som de anser som mer avansert enn den ordrette tolkningstradisjon av den hellige Qur'an som er kjent som sharia. Shabakenes åndelige rettledere kalles pir; Det er folk som er godt innsatt i gruppens bønner og ritualer. Pirene på sin side står under ledelse av et overhode kalt Baba. Pirer opptrer som formidlere mellom den guddommelige makt og de alminnelige shabaker. Gruppen praktiserer både offentlig og privat skriftemål, og tillater konsumpsjon av alkoholholdig drikke. Dette siste adskiller dem tydelig fra deres muslimske omverden.

Yarsanenes tro ligner også sterkt på shabakfolkets.[2]

Diskriminering og forfølgelse

[rediger | rediger kilde]

De er ofte blitt forfulgt av muslimer som betrakter dem som frafalne. Etter invasjonen i 2003 har shabakene vært rammet av flere terrorangrep fra sunni-arabiske ekstremistegrupper som Ansar al-Sunnah og al-Qaida.

Under Saddam Husseins kampanjer mot kurderne ble også shabaker hardt forfulgt, og mange shabaker har deltatt i kurdiske partier og militser. Etter 2003 har shabakene kommet under dobbelt press; de kurdiske partiene ønsker å innlemme shabakenes landsbyer og andre deler av provinsen Ninawa i den kurdiske regionen, mens arabiske partier forsøker å styrke shabakenes separate ikke-kurdiske identitet.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • The Encyclopaedia of Islam. New Edition: Artikkelen Shabak av Martin van Bruinessen
  • Martin van Bruinessen: Kizilbash Community in Iraqi Kurdistan: The Shabak (Onlineversion; PDF; 119 kB)

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Shabak Arkivert 6. oktober 2014 hos Wayback Machine., Encyclopaedia of The Orient.
  2. ^ A. Vinogradov: Ethnicity, Cultural Discontinuity and Power Brokers in Northern Iraq: The Case of the Shabak, American Ethnologist, pp.207-218, American Anthropological Association, 1974, pp.214,215
Autoritetsdata