Nils Tveranger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nils Tveranger
Født27. feb. 1874[1]Rediger på Wikidata
Solund[2]Rediger på Wikidata
Død13. juli 1953Rediger på Wikidata (79 år)
Beskjeftigelse SkomakerRediger på Wikidata
Ektefelle Hansine Toraldsdotter Onstad (1872-1933)
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Nils Gregoriussen Tveranger (født 27. februar 1874 på Tveranger i Solund, død 13. juli 1953 i Aurland) var en skomaker i Aurland, kjent som mannen bak aurlandsskoen.

Som syttenåring dro Nils til Boston, Massachusetts. I Bostons skomakermiljø fikk han seg arbeid som skomakersvenn og lærte seg skomakeryrket. Nils dro hjem til Norge som nittenåring og bosatte seg i Aurland i 1894. Her åpnet han eget skomakerverksted. Med seg fra Boston hadde han kunnskap om produksjon av blant annet mokasiner, men det var først i 1926 han utviklet en mokasin-lignende sko. Basert på den amerikanske mokasinmodellen og den lokale tese-skoen[3] utviklet Nils Tveranger aurlandsskoen.

Tveranger hadde 15 mann i arbeid på verkstedet sitt. På det meste ga produksjonen av den spesielle skoen arbeid til 90 personer i Aurland, fordelt på 19 skomakerverksted.

Nils Tveranger var kjent som skomaker før han utviklet aurlandskoen. «Nasjonalskoen»[4] ble et begrep for den mest typiske bunadskoen for menn og kvinner. Typisk for denne var snøresko med hælhøyde. Han fikk førstepris for denne skoen under landsutstillingen i Bergen i 1910.

I tillegg til å være en god og nyskapende skomaker, var han også en dyktig selger.

I 1895 giftet han seg med Hansine Toraldsdotter Onstad (1872–1933). De fikk fire barn.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

David face.pngDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)