Nils Lagli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nils Lagli
Født11. aug. 1861Rediger på Wikidata
Død22. sep. 1954Rediger på Wikidata (93 år)
NasjonalitetNorge

Nils Pettersen Lagli (født11. august 1861 i Bardal i Nesna, død 22. september 1954 i Oslo) var en norsk husmaler, folkeminnesamler, avholdsmann og skribent. Hans foreldre var Gjertrud Heitmann Larsdatter fra Stor-Alteren og Petter Andreas Pettersen.

Lagli flyttet omkring 1890 til Kristiania, hvor han ble boende resten av sitt liv, bortsett fra de tre første årene av første verdenskrig, da han oppholdt seg i Nordland. Han var med på opprettelsen av flere IOGT-lag, og mottok både en rekke tillitsverv og fungerte som redaktør for flere håndskrevne losjeaviser. Da brennevinsforbudet ble vedtatt melde han seg imidlertid i protest ut av avholdsorganisasjonene.

Han deltok dessuten i stiftelsen av Idun og bladene Lyskasteren og Norsk Tjenestetidende. Selv om disse trykksakene fikk kort levetid skrev han også i Menneskevennen, Vort Arbeid, Giv Akt, Vårsol og Norsk Ungdomsblad. Hans mest brukte pseudonym var «Løber». I tidsrommet 1908-1940 var han korrespondent for Ranens Tidende som snart skiftet navn til Nordlands Avis.

Så flittig var Nils Lagli som skribent at han i tillegg øste ut artikler for så vel lokalpressen (Lofotposten, Lofoten Tidende, Helgelands Blad, Nordlands Folkeblad og Bodø Tidende) og for riksavisene (Aftenposten, Dagbladet og Verdens Gang).

Folkeminnesamler og utgiver av tradisjonssamlinger[rediger | rediger kilde]

4. oktober 1920 sendte Nils Lagli manuskriptet Julspel i Ranen inn til Norsk Folkeminnesamling ved Universitetet i Kristiania i håp om å få det utgitt. Materialet om leken i de norske julestuene ble likevel liggende i folkeminnearkivet, og først utgitt post mortem av Norsk Folkeminnelag i 1994.

I 1924 utga Nils Lagli selv tradisjonssamlingen Eventyr og sagn fra Nordland. Denne boka kom i ny utgivelse i 1993, med en forsiktig språklig bearbeidelse av Torstein Finnbakk.

Lagli fortsatte imidlertid sine innsamlingsarbeider, og skrev flittig inntil han omkring 1950 fikk en liten skjelving på hånden. Selv om håndskriften fremdeles var forholdsvis stødig og godt leselig, fant han ut at det var på tide å avslutte sine folkloristiske arbeider, og i 1952 tilbød han Universitetsbibliotekets håndskriftsamling (nå Nasjonalbiblioteket i Oslo) å kjøpe det 286 sider store manuskriptet Minner og skisser fra Rana for en symbolsk sum.[1]

Nils Lagli bodde i nærmere 25 år på Gamlebyen Alders- og Sykehjem i St. Halvards gate 28, og det var også her han døde, nesten 93 år gammel.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NBO Ms 8° 1749.