Nikolaj Kondratjev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nikolaj Kondratjev

Nikolaj Dmitrijevitsj Kondratjev (russisk Николай Дмитриевич Кондратьев, født 4. marsjul./ 16. mars 1892greg., død 17. september 1938) var en russisk økonom og statistiker som i 1920-årene var med på å utarbeide den første sovjetiske femårsplan. Han analyserte i den forbindelse hvilke faktorer som kunne stimulere til økonomisk vekst over tid.

Kondratjev var så dristig at han kritiserte Josef Stalins plan for landbrukets kollektivisering. Det gjorde at han i 1928 fikk avskjed fra sin stilling som direktør for Instituttet for studier av handelsvirksomheter.

I 1930 ble han arrestert og dømt til fengselsopphold. Dommen hans ble gjennomgått på nytt i 1938 og omgjort til dødsstraff. Den ble sannsynligvis eksekvert samme år.

Kondratjev er særlig kjent for sine teorier om 50-års bølger, også senere kalt Kondratjev-bølger. Blant annet viser den kjente økonomen Joseph Schumpeter til hans teorier. I 1926 forsøkte han empirisk å vise eksistensen av lange sykliske bølger i økonomien med periodelengder på 45-60 år. I bølgenes oppgangsfase er det sterk økonomisk vekst, og faser med høykonjunktur avbrytes bare av kortvarige, svake lavkonjunkturer. Nedgangsfasene kjennetegnes derimot av lav økonomisk vekst. Lavkonjunktur dominerer. De lange og dype lavkonjunkturene avbrytes kun av korte, svake høykonjunkturer ifølge denne teorien.