Aleksandr Kerenskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Aleksandr Kerenskij
Alexander Kerensky LOC 24416.jpg
Født 4. mai 1881
Uljanovsk
Død 11. juni 1970 (89 år)
New York
Gravlagt Putney Vale Cemetery
Barn Oleg Kerenskij
Utdannet ved Statsuniversitetet i St. Petersburg
Parti Det sosialistrevolusjonære partiet
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet
Religion Ortodoks

Aleksandr Fjodorovitsj Kerenskij (russisk Александр Фёдорович Керенский, født 22. apriljul./ 4. mai 1881greg. i Simbirsk, død 11. juni 1970 i New York) var en russisk politiker.

Han studerte jus ved universitetet i St. Petersburg. Som advokat var han kjent for å forsvare radikale personer som var anklaget for politisk agitasjon. I 1912 ble han med Trudovikene og han ble valgt inn i Dumaen (Parlamentet). I februar 1917 gikk han inn i det Sosialistiske Revolusjonære Parti og var talsmann for å få fjernet tsar Nikolai II. Etter at tsaren abdiserte 13. mars 1917 gikk Kerenskij inn i den midlertidige regjeringen, først som justisminister, deretter som krigsminister.

8. juli 1917 overtok han ledelsen av den midlertidige regjeringen etter Georgij Lvov og beholdt makten inntil bolsjevikene overtok makten i oktober. Etter oktoberrevolusjonen klarte han 14. november å flykte gjennom en hemmelig utgang fra sitt skjulested i St. Petersburg til Nord-Russland, deretter til Finland og England. Senere bosatte han seg i Frankrike hvor han drev propaganda mot det kommunistiske styret i Russland. Siste del av sitt liv tilbrakte han i USA hvor han jobbet ved Hoover Institution i California.

Han døde av kreft i New York 11. juni 1970.

Kilder[rediger | rediger kilde]