Nightmare City

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nightmare City
orig. Incubo Sulla Cittá Contaminata
Generell informasjon
SjangerSkrekk / Zombie / Science fiction
Utgivelsesår1980
Prod.landItalia
Lengde1 t. 32 min.
SpråkEngelsk (Internasjonal versjon)
Bak kamera
RegiUmberto Lenzi
ProdusentDiego Alchimede
Luis Méndez
ManusforfatterAntonio Corti
José Luis Delgrado
Piero Regnoli
MusikkStelvio Cipriani
SjeffotografHans Burman Sanchez
KlippDaniele Alabiso
Foran kamera
Hovedrolle(r)Hugo Stiglitz
Laura Trotter
Premiere11. desember 1980 (Italia)
Desember 1981 (Norge) (Video)[1]
18. november 1983 (USA)
Eksterne lenker

Nightmare City (originaltittel: Incubo sulla città contaminata) er en italiensk science fiction-grøsser og zombiefilm fra 1980 regissert Umberto Lenzi. Filmen handler om journalist som må flykte fra en voksende skare av zombier i en europeisk by. De militære ønsker å legge mest mulig lokk på det som skjer. Zombiene inntar stadig større deler av byen og deres instinktive mål synes å være verdensherredømme. Hovedrollene spilles av Hugo Stiglitz og Laura Trotter.

Filmen er også kjent under engelske titler som City of the Walking Dead og til dels også Invasion by the Atomic Zombies.

Handling[rediger | rediger kilde]

Journalisten Dean Miller befinner seg på en flyplass i en europeisk by der han venter på en vitenskapsmann som han har avtalt å intervjue. Der blir han vitne til et militært fraktfly som foretar en nødlanding. Flyet klarer å lande sånn noenlunde uskadd, men da dørene åpnes strømmer det ut uhyggelige deformerte mennesker som går til angrep på militærpersonellet med både kniver og skytevåpen. Miller ønsker avsløre hendelsen for allmennheten, men General Murchison tillater ham ikke å fortelle noe. Han innser raskt at han må finne sin kone slik at de sammen kan flykte fra de blodtørstige zombieene, som nå har spredd seg over hele byen. Det viser seg etterhvert at zombiene ble skapt på grunn av radioaktiv stråling. Deres instinktive mål er å drepe de levende for så å skape nye zombier slik at de kan overta hele kloden.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Diverse[rediger | rediger kilde]

Nightmare City er en italiensk zombiefilm med tildels sterke voldsscener. Regissør Umberto Lenzi ble på 1980-tallet kjent for en rekke slike voldsfilmer, blant annet Cannibal Ferox. Voldsskildringene gjorde at den fikk problemer med filmsensuren i flere land.

I Norge var den en av flere titler som i første halvdel av 1980-tallet ble trukket inn i videovolds-debatten. Filmen ble forbudt i flere land, blant dem Norge, Tyskland og Island. I flere andre land ble den utgitt i klippet versjon.

I Norge var den i begynnelsen av 1980-tallet å finne i en svensk versjon utgitt av Video Invest. Den svenske versjonen hadde påtrykt 20 års aldersgrense på coveret.[2] Det var Videoimport AS som hadde enedistribusjon for denne versjonen i Norge.[1]

Filmkritikerne[rediger | rediger kilde]

Den har fått lunken mottakelse på skrekkfilmnettsteder som Classic-Horror,[3] 1000 MISSPENT HOURS,[4] ReelRundown[5]. De fleste mente at den var dårlig laget, men underholdende.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Video & TV-guiden nr.4, Desember 1981, s.8)
  2. ^ «August | 2014 | Norsk VHS.com». norskvhs.com. Besøkt 9. mai 2016. 
  3. ^ Dellamorte (22. september 2002). «Nightmare City». Classic-Horror.com. Besøkt 8. juni 2019. 
  4. ^ «City of the Walking Dead». 1000misspenthours.com. Besøkt 8. juni 2019. 
  5. ^ 2017-10-20. «Great Bad Movies: "Nightmare City" aka "City of the Walking Dead" (1980)». ReelRundown (engelsk). Besøkt 8. juni 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]