Nie Rongzhen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Nie Rongzhen
Marshal Nie Rongzhen.jpg
Født29. desember 1899
Wutan
Død14. mai 1992 (92 år)
Beijing
Gravlagt Babaoshan revolusjonære gravlund
Ektefelle Q8248302
Barn Nie Li
Utdannet ved Communist University of the Toilers of the East
Beskjeftigelse Politiker
Parti Det kinesiske kommunistiske parti
Nasjonalitet Folkerepublikken Kina

Nie Rongzhen (forenklet kinesisk: 聂荣臻, tradisjonell kinesisk: 聶榮臻; pinyin: Niè Róngzhēn; Wade-Giles: Nieh Jung-chen; født 29. desember 1899 i Jiangjin i provinsen Sichuan i Kina, død 14. mai 1992 i Beijing) var en framstående kinesisk, kommunistisk militær leder og en av Folkerepublikken Kinas ti stormarskalker (yuanshuai; 元帥).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Nie Rongzhen ble født i Jiangjin i Sichuan, nær og nå en del av Chongqing, og tilhørte en kosmopolitisk og meget velstående familie. Han fikk en god utdannelse.

Nie Rongzhen, 1922
Nie Rongzhen, 1940

I utlandet[rediger | rediger kilde]

I 1920 dro Nie til Europa sammen med en gruppe kinesiske studenter på et mellomstatlig arbeid-studie-program. Her studerte han teknikk i Charleroi i Belgia, og møtte også Zhou Enlai, som ble hans mentor. Zhou rekrutterte ham i 1921, da han vvar på gjennomreise i Charleroi. Nie Rongzhen ble medlem av Det kinesiske kommunistpartiet i 1923.

Militær[rediger | rediger kilde]

Etter å ha studert ved Den sovjetiske røde armés militæruniversitet og militærakademiet i Whampoa, brukte Nie sin tidlige karriere som politisk offiser i Whampoas politiske departement, hvor Zhou tjente som visekommandant for Folkets frigjøringshær.

Under den andre kinesisk-japanske krig ble Nie først tildelt posten som visedivisjonskommandant for Åttende Rutearmés 115. divisjon, som hadde Lin Biao som kommandant, og sent i 1930-åra fikk han kommandoen over et område nær Yan Xishans base i Shanxi.

Han kommanderte Nord-Kina-militærregionen under den kinesiske borgerkrigen, og sammen med hans nestkommanderende Xu Xiangqian beseiret han Fu Zuoyis styrker i Tianjin, nær Beijing. Under Koreakrigen var Nie med på å ta høykommandoens beslutninger og planlegging av militæroperasjoner, og delte ansvaret for krigsmobiliseringen.

Nie ble gjort til marskalk i 1955 og ledet senere Folkerepublikken Kinas atomvåpenprogram. Han var tidlig skeptisk til kulturrevolusjonen, og ble et offer for utrenskingen av endel eldre partifolk som da fant sted.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Donald W. Klein og Anne B. Clark: Biographic Dictionary of Chinese Communism 1921-1965, Cambridge, Mass. 1971, Harvard East Asian series, 0073-0491 ; 57 (engelsk). ISBN 0-674-07410-6.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]