Nicolai Hanson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nicolai Hanson

Nicolai Hanson (født 24. august 1870 i Kristiansund, død 14. oktober 1899Kapp Adare i Antarktis) var en norsk preparant og polarforsker. Han var det første mennesket som ble begravet på det antarktiske kontinent, da han som medlem av Southern Cross-ekspedisjonen under ledelse av Carsten Borchgrevink døde etter lengre tids sykdom.

Hanson hadde blitt alvorlig syk under sjøreisen fra England. Etter å ha ankommet ekspedisjonens overvintringsleir ved Kapp Adare, var han frisk nok til å kunne gjennomføre deler av de planlagte vitenskapelige aktivitetene. Dette var den første ekspedisjonen som overvintret i Antarktis, og i løpet av vinteren ble Hansons helsetilstand forverret. Han var klar over hvilken vei det gikk, og den 14. oktober døde han.[1] Obduksjonen viste at dødsårsaken var tarmslyng, men noen sikker diagnose over hans sykdom har ikke blitt fastslått. Det har vært spekulert i om han led av skjørbuk eller beriberi, men mer sannsynlig pådro han seg en infeksjon i São Vicente under reisen sørover.[2] Hansons dagbok fra turen er bevart, men mye av de vitenskapelige notatene og prøvene gikk tapt etter sjødesløs behandling på hjemturen.

Etter eget ønske ble Hanson gravlagt i fjellpartiet ovenfor Kapp Adare, der en grav ble sprengt ut i fjellet. Graven er markert med hvite kvartssteiner og et trekors og plakett som er festet til en stor stein. Den er oppført på Antarktistraktatens liste over historiske steder og kulturminner i Antarktis.

Hanson hadde en kort periode i 1895 studert zoologi under professor Robert Collett ved Christiania Universitet. Han var en ivrig jeger, samler og konservator, og før han ble valgt ut til å delta på Borchgrevinks ekspedisjon hadde han drevet feltarbeid i Nord-Norge for British Museum og Zoologisk museum.

Han giftet seg kort tid før han reiste til Antarktis, og fikk senere en datter. Hans oldebarn David Vogt utga i 2008 en bok om Carsten Borchgrevink og Southern Cross-ekspedisjonen.[3]

Hanson Peak (1255 moh.) på Adarehalvøya er oppkalt etter ham.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vogt, s. 148–156
  2. ^ Vogt, s. 273
  3. ^ Per Egil Hegge: «En miskjent polarhelt» Aftenposten, 13. desember 2008

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]