Ni mo chuan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Ni mo chuan er en kinesisk «båt» for bruk på tidevannsområder med store gjørmefelt og meget grunne innsjøer til fiskeri etter bløtdyr og fisk samt jakt etter ender fra gammelt av. Denne flatbunnede båten som fungerte som en slede av liten størrelse av en meget enkel konstruksjon var også brukt for andre formål som å innhente og nedkjempe pirater som hadde strandet på bankene langs den kinesiske kysten i eldre tid. Denne båten er en slags maritim versjon av sparkstøttingen ettersom man styrer seg framover som på en spark. Føreren står eller knelte i båten og sparket fra med den ene foten.

Ni mo chuan[rediger | rediger kilde]

Det er mange ulike varianter av denne båttypen spredt langs den kinesiske kysten med flere ulike betegnelser. Den engelske betegnelsen på noen av disse båter oversettes fra engelsk mud sledge til mudderslede.

Varianten fra Shanghai-området er en lang og slank båt bygd av bare tre bordganger hvorav den ene som bunnplanke og de andre to som sider på båten. Baugen har spring med et lite tverspeil reist over vannet mens akterstevnen har et tverrspeil som var senket i en buet form. Med en størrelse på 1,8 til 2 meter i lengde og 20 til 24 centimeter i bredde kunne ikke brukeren gjør annet enn å knele med det ene benet utenfor mens man holdt seg fast med et tverrgående håndtak festet i båten. Med benet i vannet sparker brukeren bakover for å ta seg framover i gjørmen.

Varianten fra Ningbo-området er oval i fasongen som en slags bøtte av mindre størrelse som føreren står i med det ene benet utenfor og holdt seg fast med et håndtak som går ned til båten. Deretter sparker føreren bakover i underlaget i det grunne vannet eller gjørmen med en meget stor og flat sandal spent på.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Aak to Zumbra, A Dictionary of the World`s Watercraft, Basil Greenhill, 2000 ISBN 0-917376-46-3