Hopp til innhold

Ningbo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ningbo
Ningbos beliggenhet i Zhejiang

Ningbo (kinesisk: 宁波, pinyin: Níngbō) er en subprovinsiell storby på Ningshaosletten i provinsen Zhejiang ved Kinas kyst mot Østkinahavet, 160 km sør for Shanghai. Befolkningen anslås (2004) til 6 millioner i subprovinsen, hvorav 820 000 i storbyområdet.

Ningbo er ikke bare en viktig havneby, men også et av den kinesiske østkystens viktigste økonomiske kraftsentra. Dens handel med utlandet går tilbake til 600-tallet, og er fremdeles svært fremtredende. I 2008 ble reisetiden til Shanghai kortet ned til to timer av den nybygde Hangzhoubuktbroen, og dette har ytterligere stimulert Ningbos økonomiske vekst.

Wushashan kullkraftverk ligger her.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ningbo nattestider

Ningbo er en av Kinas eldste byer med en historie som går tilbake til 4800 f.Kr. da det var bosetninger knyttet til Hemudukulturen der. Ningbo ble kjent som en viktig handelshavn ved siden av Yangzhou og Guangzhou under Tang-dynastiet, og var også en viktig havn under Song-dynastiet.

Ningbo var en av de første fem traktathavner som ble åpnet for vestlige handelsfolk og andre gjennom Nanjingtraktaten (1842) Under første opiumskrig hadde britene klart å erobre den befestede indre by etter først å ha stormet festningsbyen Zhenhai ved munningen av elven Yong den 10. oktober 1841.

I 1864 holdt taipingerne byen i seks måneder.

Ningbo var lenge kjent for sin tradisjonelt kinesiske møbelproduksjon.

Under annen verdenskrig bombet Japan i 1940 Ningbo med lopper smittet med pest.

Administrative enheter[rediger | rediger kilde]

Ningbo administrerer seks distrikter, tre byer på fylkesnivå og to fylker.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Luftfart[rediger | rediger kilde]

Ningbo Lishe internasjonale lufthavn betjener byen.

Jernbane[rediger | rediger kilde]

Høyhastighetsbanen Ningbo–Taizhou–Wenzhou-banen har sitt nordlige startpunkt i Ningbo. Den knytter an til Hangyong passasjerjernbane, en høyhastighetsbane til Hangzhou som planlegges åpnet for trafikk i desember 2011.

Vei[rediger | rediger kilde]

Kinas riksvei 329 går gjennom området, fra Hangzhou via Shaoxing og Ningbo til PutuoZhoushanøyene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]