Newington (Australia)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Newington er en forstad til Sydney, i staten New South Wales i Australia. Den ligger 19 kilometer vest for Sydneys sentrale forretningsområde i Auburn Council.

Newington ligger 2 km vest for Wentworth Point, ved Parramattaelven, og 1 km nordvest for Sydney Olympic Park. Den er best kjent for lokaliseringen av den Olympiske landsby for Sommerlekene i Sydney 2000 og de Paralympiske leker. Deltakerlandsbyen ble bygget om til boigområde etter lekene. Andre leiligheter og boliger er bygget siden. Et minnesmerke med navn på alle australske deltakere i Olympiaden og de Paralympiske leker er reist nær Newingtons Marked.

Historie og beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Forstaden Newington fikk sitt navn fra Newington Estate som ble navnsatt av John Blaxland etter hans families eiendom i Kent, England.[1] Newington ligger i det tradisjonelle australske aboriginale land langs Parramattaelvens sydlige bredd.

Europeisk bosetting[rediger | rediger kilde]

Bare ti dager etter at First Fleet kom til Australia ble «The Flats», det omfattende våtmarksområdet påbegynt fordelt blant nybyggerne. Mellom 1788 og 1831, ble landområder i størrelse fra 1000 til 10000 acres (40 km²) gitt til de første europeiske nybyggere.

I 1807 fikk John Blaxland 520 hektar land. Han døpte eiedommen Newington etter sin families eiendom i Kent, England. Blaxland etablerte en serie med «saltpanner» for utvinning av salt ved bredden av Parramattaelven og innen 1827 produserte han 8 tonn salt hver uke som ble solgt på Sydneys marked. Blaxland etablerte dessuten også et veveri og en kornmølle. Newington House ble ferdigstillet i 1832 og St. Augustines kapell i 1838.

Forretningsområde[rediger | rediger kilde]

Newingtons Marked er et utendørs butikksenter som omfatter Woolworths supermarked og spesialforretninger, kafeer og restauranter. Newington har også flere forretningsbygg for kontorer og varehus.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Book of Sydney Suburbs, Compiled by Frances Pollon, Angus & Robertson Publishers, 1990, Published in Australia ISBN 0-207-14495-8