Netscape Communications Corporation

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Netscape Communications Corporation
Org.formAksjeselskap
BransjeProgramvare
Etablert4. april 1994
Opphørt 15. juli 2003[1]
Eier(e)Verizon Communications (2015–)
MorselskapAOL (1998–)[2]
Eierandel iOpen Directory Project
HovedkontorMountain View
LandUSA
Produkt(er)programvare[3]
Grunnlegger(e)Marc Andreessen, James H. Clark
Nettstedisp.netscape.com (en)

Netscape Communications Corporation var firmaet bak nettleseren Netscape Navigator, den mest populære grafiske nettleseren i 1990-årene.[4]

Selskapets opptur[rediger | rediger kilde]

Selskapet Netscape ble grunnlagt i 1994 av Jim Clark og Marc Andreessen, som også hadde utviklet den første grafiske nettleseren, NCSA Mosaic, som gjennom konseptet WWW spredte Internett til en stor brukergruppe. Universitetet der de utviklet dataprogrammet NSCA Mosaic, så raskt verdien og krevde opphavsretten til det. Jim og Marc startet da selskapet Mosaic, som kort tid etter skiftet navn til Netscape, og deres nye program Netscape Navigator (NN), som kom i oktober 1994, ble den mest populære nettleseren på resten av 1990-tallet.

Utover nettleserer har Netscape utviklet en tidligere svært populær webtjener, Netscape Enterprise Server, USENET-tjeneren Netscape Collabra, og mange ulike andre nett-tjenere. Selskapet har også startet Mozilla, et prosjekt for nettlesere med åpen kildekode, og funnet opp det mye utbredte programmeringsspråket JavaScript.

Netscape ble i mars 1999 kjøpt opp av selskapet America Online (AOL).

På slutten av 1990-tallet fikk Netscape kraftig konkurranse av Explorer og mistet dermed sin dominerende posisjon. I 2001 var de redusert til under 20% av markedet.[4]

Selskapets nedtur[rediger | rediger kilde]

I begynnelsen kostet nettleseren Netscape Navigator penger, men etter at tallet på Microsoft Windows-brukere av Verdensweben begynte å ta innpå tallet på UNIX-brukere og Microsoft begynte å dele ut sin nettleser, Internet Explorer (IE) gratis medfølgende operativsystemet Microsoft Windows, ble også Netscape tvungne til å dele ut programvaren gratis. Men denne strategien var ikke nok. Netscapes del av markedet dalte. En avgjørende faktor var da IE 5 ble lansert i 1999. På den tida var Internet Explorer mer avansert enn Netscape Navigator. Året etter kom den Mozilla-baserte Netscape 6, men den viste seg å være altfor ustabil og klarte derfor ikke å få mange brukere til å gå over til Netscape.

Etter flere forsøk på å snu trenden, la AOL (som på det tidspunktet het AOL Time Warner) i juli 2003 ned utviklingsavdelingen i Netscape og oppløste hele datterselskapet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «AOL Cuts Remaining Mozilla Hackers», publisert i MozillaZine, utgitt 15. juli 2003[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ The Hard Thing About Hard Things[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ National Software Reference Library[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Dagbladet - Nytt år - ny nettleser? (7.1.2001)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]