DMOZ

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
DMOZ
Nettsteddmoztools.net (en) (2017–)
www.dmoz.org (–2017)
Kommersielt?Nei
Type nettstedNettkatalog
Krever registreringFrivillig
Tilgjengelige språkFlere
Eier(e)Oath (Verizon)
Lansert5. juni 1998
Nedlagt14. mars 2017
Nåværende statusNedlagt 17. mars 2017
Alexa78 263 (28. november 2017)

Open Directory Project (ODP), også kjent som DMOZ (fra det opprinnelige domenenavnet directory.mozilla.org), var en flerspråklig nettkatalog drevet av frivillige og eid av Netscape (som ble kjøpt opp av AOL). Katalogen ble stitet av Rich Skrenta og Bob Truel i 1998, først som Gnuhoo og senere som Newhoo. Disse to navnene ble forlatt fordi Richard M. Stallman og Free Software Foundation reagerte på bruken av Gnu (siden det ble hevdet at prosjektet ikke hadde noe med fri programvare å gjøre) og fordi Yahoo! reagerte på bruken av Hoo. Navnet ODP kom da de ble kjøpt opp av Netscape Communications Corporation sent i oktober 1998.

ODP-data var tilgjengelige for fri distribusjon og bruk under betingelsene i Open Directory-lisensen. Denne lisensen krever at hver eneste side som bruker ODP-data har en boks med lenker (tilpasset kategorien som vises på siden) som peker tilbake til ODP. Lisensen gjør at kreativ bruk av ODP-data er meget vanskelig uten å bryte betingelsene.

Ved starten i oktober 1998 hadde katalogen cirka 100 000 sider. Ett år etter var tallet steget til en million sider. Siden var det en jevn vekst, og i desember 2003 hadde katalogen indeksert fire millioner sider.

Hvem som helst kunne søke om å bli redaktør i ODP, og hvis søknaden ble godkjent, kunne de fritt legge inn lenker i den kategorien i katalogen hvor de søkte. Som en naturlig konsekvens av katalogens struktur var redaktørmodellen i ODP hierarkisk. Man startet med en liten kategori og etter man har holdt på en stund og fått litt erfaring, kunne man søke om flere eller større kategorier. Erfarne redaktører kunne få ekstra rettigheter knyttet til sin redaktørrolle. editall gav rett til å redigere hvor som helst. meta gav i tillegg rett til å behandle redaktørsøknader og rapporter om misbruk. cateditall var det samme som editall begrenset til en kategori (med underkategorier), og catmod var det samme som meta begrenset til en kategori. I tillegg fantes catmv som gav en rett til å flytte eller endre navn på kategorier.

Nettstedet ble stengt 17. mars 2017 og er ikke lenger tilgjengelig.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Danny Sullivan (17. mars 2017). «DMOZ has officially closed after nearly 19 years of humans trying to organize the web» (engelsk). Search Engine Land. Besøkt 5. februar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]