DMOZ

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
DMOZ logo.png

Open Directory Project (ODP), også kjent som DMOZ (fra det opprinnelige domenenavnet directory.mozilla.org), var en flerspråklig nettkatalog drevet av frivillige og eid av Netscape (som ble kjøpt opp av AOL). Katalogen ble stitet av Rich Skrenta og Bob Truel i 1998, først som Gnuhoo og senere som Newhoo. Disse to navnene ble forlatt fordi Richard M. Stallman og Free Software Foundation reagerte på bruken av Gnu (siden det ble hevdet at prosjektet ikke hadde noe med fri programvare å gjøre) og fordi Yahoo! reagerte på bruken av Hoo. Navnet ODP kom da de ble kjøpt opp av Netscape Communications Corporation sent i oktober 1998.

17. mars 2017 ble siden stengt er ikke lenger tilgjengelig.[1].

ODP-data var tilgjengelige for fri distribusjon og bruk under betingelsene i Open Directory-lisensen. Denne lisensen krever at hver eneste side som bruker ODP-data har en boks med lenker (tilpasset kategorien som vises på siden) som peker tilbake til ODP. Lisensen gjør at kreativ bruk av ODP-data er meget vanskelig uten å bryte betingelsene.

Ved starten i oktober 1998 hadde katalogen cirka 100 000 sider. Ett år etter var tallet steget til en million sider. Det har siden vært jevn vekst, og i desember 2003 hadde katalogen indeksert fire millioner sider.

Hvem som helst kunne søke om å bli redaktør i ODP, og hvis søknaden ble godkjent, kunne de fritt legge inn lenker i den kategorien i katalogen hvor de søkte. Som en naturlig konsekvens av katalogens struktur er redaktørmodellen i ODP er hierarkisk. Man starter med en liten kategori og når man har holdt på en stund og fått litt erfaring, kan man søke om flere eller større kategorier. Erfarne redaktører kan få ekstra rettigheter knyttet til sin redaktørrolle. editall gir rett til å redigere hvor som helst. meta gir i tillegg rett til å behandle redaktørsøknader og rapporter om misbruk. cateditall er det samme som editall begrenset til en kategori (med underkategorier), og catmod er det samme som meta begrenset til en kategori. I tillegg finnes catmv som gir en rett til å flytte eller endre navn på kategorier.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «DMOZ». www.dmoz.org. Besøkt 21. mars 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]