Nespresso

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nespresso
Nestlé Nespresso S.A
Monogramme Nespresso.png
Monogramme Nespresso.png
MorselskapNestlé
HovedkontorLausanne
LandSveits
Produkt(er)Kaffe
Nettstednespresso.com

Nespresso, eller Nestlé Nespresso S.A., har hovedkontor i Lausanne, Sveits og er et datterselskap av Nestlé. Selskapet er aktivt i markedet for porsjonskaffe og tilbyr maskiner som lager espressobasert kaffe under høyt trykk, samt tilbehør. Nespresso gikk inn i det norske markedet i 2003 og første Nespresso Boutique i Norge åpnet dørene 13. januar 2009[1]. Nespresso sine produkter selges nå i mer enn 64 land.

Nespresso er sammensatt av ordene Nestlé og espresso.

Historie[rediger | rediger kilde]

Idéen til Nespresso oppsto i 1970, og det første patentet ble søkt på 1970-tallet[2]. Systemet ble først kommersialisert i 1986 da datterselskapet til Nestlé, Nespresso SA, ble etablert i Vevey i Sveits. Samme år gikk selskapet inn i sin første kontrakt med Turmix om produksjon av kaffemaskiner. I 1999 ble Nespresso Business Solutions lansert for bedriftsmarkedet.

Nespresso etablerte seg først i Sveits og Frankrike, og er i dag etablert i mer enn 64 land. I 2005 lanserte Nespresso den første av en rekke reklamekampanjer med George Clooney, og senere har en rekke profilerte skuespillere vært med i reklamekampanjene.

Produkt[rediger | rediger kilde]

Nespresso-kapsler blir laget av et aluminiumsark dekket av en tynn film på innsiden for å hindre kontakt mellom kaffen og aluminiumen[3]. Når kapselen blir satt inn i maskinen blir toppen av kapselen perforert. Deretter presses varmt vann inn i kapselen under høyt trykk (19 bar).

Kaffen i Nespresso-kapslene er blandinger basert på arabica- og robustabønner i ulike blandingsforhold, i 24 faste varianter[4][5].

Kompatible kapsler[rediger | rediger kilde]

I mars 2010 uttalte Jean-Paul Gaillard, selskapets administrerende direktør fra 1988 til 1997, at en svakhet i et av Nespresso sine patenter gjorde det mulig for konkurrenter å lansere kompatible kapsler. I Frankrike lanserte både Casino og Sara Lee kompatible kapsler. Nespresso bestemte seg i juni 2010 for å stille Sara Lee for retten for ulovlig etterligning og vant saken[6].

Ifølge den regionale retten i Düsseldorf, Tyskland er det ikke brudd på patenter når en forbruker bruker kapsler fra andre produsenter fordi kapslene ikke kan bli sett på som nøkkelen til nespressomaskiner og oppfyller ikke kravene til en innovasjon[7].

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Forretningsmodell[rediger | rediger kilde]

Konseptet (maskin og kapsler) var beskyttet av 70 patenter (det vil si til sammen 1 700 registeringer i alle land der Nespresso er representert), og de første gikk ut i 2012. Disse patentene førte til en forretningsmodell som utestengte all konkurranse[8]. I dag finnes det flere merkevarer som produserer kompatible kaffekapsler som kan benyttes i Nespresso sine kaffemaskiner.

Miljøpåvirkning[rediger | rediger kilde]

Kapslene er mulig å resirkulere. I 2006 ble 50 % av kapslene i Sveits og Tyskland resirkulert ifølge selskapet. I 2009 lanserte selskapet Ecolaboration-programmet for promotere Nespresso sin satsing på bærekraftig innovasjon[9], og i 2015 lanserte selskapet et omfattende program for bærekraftighet, The Positive Cup[10]. Nespresso tilbyr også mulighet for resirkulering av kapsler i Norge med returpunkter i Nespresso boutiques, ved minigjenbruksstasjoner i Oslo-området og på enkelte postkontorer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Åpner Norges første Nespresso Boutique på Karl Johan». horecanytt.no. 19. november 2008. Besøkt 7. mai 2018. 
  2. ^ Michael Moeller, Cornelia Stolla, Alexander Doujak, Strategic Innovation, Goldegg Verlag, 2008, s. 17.
  3. ^ [1] Kapselens hemmeligheter.
  4. ^ [2] Nespresso sur les Champs-Elysées.
  5. ^ [3] Ristretto Origin India, dernier-né de la gamme Nespresso.
  6. ^ [4] Nestlé wins Nespresso patent battle.
  7. ^ [5] Court rejects Nestlé's call to ban third-party Nespresso coffee capsules.
  8. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 10. februar 2010. Besøkt 2. desember 2009.  Nespresso, un leader obligé de jouer serré
  9. ^ [6] Ecolaboration™ initiative directs Nespresso to sustainable success.
  10. ^ «Bli med på neste etappe av Nespressos reise mot bærekraftighet: The Positive Cup». Nespresso Positive Cup. Besøkt 13. januar 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]