Nesparken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nesparken
LandNorges flagg Norge
Kart
Nesparken
59°26′10″N 10°40′38″Ø

Nesparken er et populært friluftsområde like utenfor Moss sentrum ved Mosseelva og Vansjø. Området ble gjort om fra beitemark til parkanlegg gjennom dugnadsarbeid på begynnelsen av 1950-tallet. Den offisielle åpningen fant sted den 16. mai 1954.[1]

Hundeutstilling i Mossehallen

Senere ble det i parken bygget blant annet restaurant, dansegulv, hoppbakke og friluftsteater, men flere av disse er borte i dag. Flerbrukshallen Mossehallen, som ble åpnet i 1970, ligger ved hovedinngangen til parken.

Nesparken er totalt på 31 dekar, hvorav 28 dekar består av plener. Parken har 1396 meter med opparbeidet turvei.

Parken ble rustet opp på 1990-tallet og har i dag tre badestrender og gangbro over Mosseelva i retning Tykkemyr. Det er senere blitt etablert baner for putball, sandhåndball og sandvolleyball.

I Nesparken ligger Moss Vandrerhjem, et bygg som også inkluderer Speidernes Hus i Moss. Rundhuset, som tidligere huset restauranten, er tilholdssted for Moss Kajakklubb i dag. Klubben leier ut kanoer og kajakker.

Det finnes flere skulpturer i parken, blant annet «14-7-2006» av den danske kunstneren Kirsten Ortwed.[2] Skulpturen er inspirert av meterorittnedfallet over Moss 14. juli 2006, og er en gave fra Sparebankstiftelsen DNB som en del av prosjektet Skulpturstopp.

Nesparken brukes flere ganger årlig som utendørs konsertarena.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Helhetsplan Nesparken
  2. ^ «Kulturstopp Moss». Skulpturstopp. Besøkt 23. juli 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]