Nesefløyte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jente fra Fiji som spiller nesefløyte.

Nesefløyten er et populært musikkinstrument i Polynesia og i landene i og omkring Stillehavet. Andre versjoner finnes i Afrika, Kina, og India.

Hawaii[rediger | rediger kilde]

Ohe hano ihu betyr på hawaiisk «bambus, pust, nese». Den lages av bambus med ett hull til å blåse i og tre hull på oversiden for å regulere tonehøyden. Den ble ofte brukt i tilknytning til sang og seremoniell messing. Hawaiierne trodde at nesen er ren og uskyldig, i motsetning til munnen som kan si stygge ting. Derfor var luften som passerte ohe hano ihu renere enn den som kommer fra munnen. I tidligere tider ville en mann spille kjærlighetssanger for sin elskede med nesefløyten for å vinne hennes hjerte og kjærlighet.

Afrika[rediger | rediger kilde]

I Den demokratiske republikken Kongo, spilles nesefløyten av åtte forskjellige etniske grupper, ifølge Grove's Dictionary of Musical Instruments, 1984 utgaven.

Filippinene[rediger | rediger kilde]

Filippinene heter nesefløyten pitungilongTagalog, og kaleleng på språket som snakkes av Bontoc befolkningen i Mountain Province i nord. Denne versjonen av instrumentet spilles med kun fremre kant av det ene neseboret. Fordi en kaleleng er lang og har en smal indre diameter, er det lett å spille forskjellige overtoner ved å puste kraftigere – selv med den ganske lave luststrømmen gjennom nesen. Fingerhull på siden av røret endrer den effektive lengden, og tillater forskjellige skalaer. Noen musikere bruker et sigarettfilter for å tette for luftstrømmen fra det neseboret som ikke brukes, for derigjennom å øke luftstrømmen gjennom fløyten. Alternativt tetter man for det ubrukte neseboret med tommelen.

New Zealand[rediger | rediger kilde]

New Zealand the hadde maoriene ikke naturlig forekommende bambus, slik at deres nesefløyter ble skåret av en myk steinart som likner kleberstein. Den kunne også fremstilles av et tørket fruktskall. I så fall ble det laget en liten åpning på toppen til nesen, og fingerhull på sidene for å variere tonehøyden.

Humanatone[rediger | rediger kilde]

Humanatone-nesefløyten er en musikalsk nyskapning. Et plastskjold som holdes under nesen dirigerer musikerens pust gjennom en fløytespalte over musikerens munn. Munnen gir resonans, og musikeren kan variere tonene ved å endre formen på munnhulen, på tilsvarende måte som ved spilling av munnharpe.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]