Nersetterbåten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Barn bader fra båt

Nersetterbåten går også under navnene ”ne’setterbåt” eller ”jaga’båt” og er en båttype fra Drammensvassdraget.

Det er en gammel elvebåt type, en elegante lang klinkbygget robåt med spisse stevner. Den har lav esing og stikker ikke dypt. Det karakteristiske ved båtene er at de er kjappe, lette å manøvrere og nesten lydløse i vannet.

Det er uvisst om nersetteren har sine aner fra tradisjonene med bygging av vikingskip eller om finnene som var bosatt inne i Finnemarka ha lært folk å bygge dem? Båtene lignet nemlig litt på finske båter.

Nedsetter navnet kommer fra tømmerfløting. En nedsetter var de som førte tømmerflåtene fra Steinberg og til opplagsplassene lenger nede i elven, og helt ned til Drammen. På grunn av ulike strømforhold og ulik vannstand, var det å være nedsetter et vanskelig arbeide som man må trene seg opp til gjennom flere år. Farlig kunne det også være, særlig når man i flommen skal fortøye flåtene.

Nedsetterbåten har vanligvis tre bordganger, men det finnes også en variant med to bordganger som også kalles jagern og som navnet sier er dette den kjappeste av elvebåtene. En annen variant er en transportversjon som ble brukt til transport av teglstein og tremasse fra Eikerbygdene og ned til Drammen havn, denne kunne ha en lasteevnen opp mot 10 tonn.

Foruten å bruke båten til tømmerfløting og transport ble den også brukt til laksefiske. Den egnet seg også godt til dette for to mann kan stå på siden å trekke tunge garn uten at den kantrer.[1][2]

Referanser[rediger | rediger kilde]