Nerlandsøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nerlandsøya
Kvalsund på Nerlandsøya
Geografi
PlasseringSunnmøre
Areal 14,6 km²
Høyeste punktStorevarden (430 moh)
Administrasjon
LandNorges flagg Norge
FylkeMøre og Romsdal
Demografi
Befolkning800 (2012)
Befolkningstetthet55 / km²
Posisjon
Kart
Nerlandsøya
62°20′51″N 5°33′29″Ø

Nerlandsøya er ei øy i øygruppa Sørøyane i Herøy kommune, Møre og Romsdal. Arealet er 14,6 km².

Nerlandsøya er den tredje største øya i kommunen etter Gurskøya og Leinøya, og ligger nordvest for Skorpa og vest for Bergsøya. Innbyggertallet pr 01.01.2018 var 871[1], fordelt på grunnkretsene Kopparstad, Kvalsund og Kvalsvik.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Nerlandsøya er skilt fra Skorpa av Skorpesundet og fra Bergsøya av Søre Vaulen. Fylkesvei 20 kommer over til Nerlandsøya fra Bergsøya, via Nerlandsøybrua. Denne veien deler seg og går så videre mot henholdsvis Kopperstad og Kvalsvika (da som fylkesvei 21). På østsiden av øya ligger Breidsundet og Holmefjorden, som skiller øya fra Remøya.[2]

Topologi[rediger | rediger kilde]

Øya har fått navn etter de lave delene av øya, da spesielt midt mellom fjellmassivet Kvalsundfjellet og det som Mulefjellet er en del av. Den laveste delen av dette området har også fått navnet Nerland. Den høyeste toppen, som ligger på Kvalsundfjellet, er Varden og er 430 meter høy. Sørøst på øya, øst for Kvalsundfjellet, er det også lavt og til en viss grad mulig å drive jordbruk. I vest, mellom Kvalsundfjellet og Mulefjellet, ligger Mulevika som siste stoppested før Atlanterhavet. Øya er også blitt kalt Kvalsvikøy.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Mitt SSB: Statistikkbanken». www.ssb.no (norsk). Besøkt 28. februar 2018. 
  2. ^ Nerlandsøya på Norgeskart.no fra Statens kartverk
Nerlandsøya på kartet