Nerf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En Nerf våpen som heter «Shockwave».
En Nerf våpen.

Nerf er et amerikansk leketøysmerke laget av Parker Brothers og eid av Hasbro. Leketøy av dette merket består for det meste av våpen som skyter ut skum samt fotballer, basketballer, baseballs og lignende artikler. De mest uvanlige lekene som produseres av Nerf er pistoler (som Hasbro kaller «blasters») som skyter skum-ammunisjon. Siden mange slike gjenstander ble utgitt i løpet av 1970-tallet, har Nerf-produkter ofte lyse neonfarger og myke teksturer som ligner flaggskipet Nerf-ball.

Foretakets motto, som har vært i bruk siden 1990-tallet, er «It's Nerf or Nothin'!» (norsk oversettelse: «Det er Nerf eller ikkeno'!»). Nerf-merkevaren bringer inn ca. 400 millioner USD i året.

Nerf-navnet[rediger | rediger kilde]

Det har blitt hevdet at merkenavnet Nerf er et akronym for «non-expanding recreational foam» (norsk oversettelse: «ikke-ekspanderende fritidsskum»).[trenger referanse] Denne forklaringen har imidlertid blitt tilbakevist som en ettertidig konstruksjon.[trenger referanse]

Skummet[rediger | rediger kilde]

Nerf-skummet dannes ved at polyesterharpiks reagerer med en annen forbindelse mens det tilføres CO2-gass. CO2-gassen skaper åpne lommer i polyuretanet, slik at materialet blir mykt og lett.

Historie[rediger | rediger kilde]

Nerf-skummet ble opprinnelig utviklet av foretaket Parker Brothers, og det første produktet var en polyuretanskumball på fire tommer (102 mm). I 1969 ansatte selskapet Reyn Guyer, en leketøysoppfinner som bodde i Minnesota. Med seg hadde Guyer et volleyballspill han hadde utviklet for innendørs lek, og etter å ha studert det nøye, bestemte Parker Brothers seg for å beholde skumballen han hadde funnet opp, men skrinlegge resten av spillet. I 1970 ble Nerf-ballen introdusert som «verdens første offisielle innendørs ball»; betegnelsen «Nerf» var et slang-uttrykk for skumpolstring brukt i terrengkjøring. Produktet ble markedsført med oppfordringen «Throw it indoors; you can't damage lamps or break windows. You can't hurt babies or old people.» (norsk: «Kast den rundt inne; du kan ikke skade lamper eller knuse vinduer. Du kan ikke skade babyer eller gamle mennesker.») Noen av de første TV-reklamefilmene for ballene var felles kampanjer med General Foods Kool-Aid--drikker, der Micky Dolenz, Davy Jones og Michael Nesmith fra popbandet The Monkees kastet ballene mellom seg i en stue (Kool-Aid sponset i perioden 1969–1970 reprisesendinger av en TV-serie som The Monkees laget i 1966–1967). Ballen slo an i markedet, og innen årsskiftet hadde Parker Brothers solgt mer enn fire millioner Nerf-baller. Den første Nerf-ballen var fire tommer (102 mm) stor, men suksessen ble fulgt opp ved at Parker Brothers lanserte en stor versjon kalt «Super Nerf Ball». I 1972 lanserte de et basketballspill som de kalte "Nerfoop" og en Nerf-fotball som innen kort tid ble den mest populære Nerf-artikkelen.

Selskapet fortsatte å lansere nye Nerf-produkter inntil de overførte produktlinjen til søsterselskapet Kenner Products i 1991, da Hasbro ble eier av Nerf-linjen gjennom oppkjøpet av Tonka Corporation. Gjennom 1990-tallet og begynnelsen av 2000-årene var Nerf-merket styrt av datterselskapene OddzOn og Larami, før Hasbro tok direkte kontroll over merkevaren. I årenes løp har det fortsatt å komme nye Nerf-produkter på markedet og oppdatere allerede eksisterende produkter.

I 2013 lanserte Hasbro en ny produktlinje kalt «Nerf Rebelle», som rettet seg mot jenter. I november 2013 utga forlaget POW! Books en bok med tittelen The Ultimate Nerf Blaster Book. Forfatteren Nathaniel Marunas gjengir i denne boken historien om Nerf-materialet og alle de ulike produktene som var blitt lansert frem til bokutgivelsen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]