Negentropi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Negentropi er en forkortelse for negativ entropi og er dermed entropi med negativt fortegn. Den kan betraktes som et mål for hvor sterkt en stokastisk variabel avviker fra en uniform fordeling. Fordi entropien (uorden eller tilfeldighet) i en uniform fordeling er maksimal er fordelingens negentropi samtidig minimal. Negentropi kan dermed også betraktes som et mål for orden.

Etter Shannon var informasjon blitt definert som negativ entropi.[1] I informasjonsteorien interpreteres negentropien som stor når en tegnfølge inneholder mye informasjon (lite uorden), og som liten i en tilfeldig tegnfølge (mye uorden). Dermed er negentropi å betrakte som en alternativ betegnelse på informasjonsbegrepet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Claude Elwood Shannon: A Mathematical Theory of Communication. Bell System Technical Journal. Short Hills N.J. 27.1948, (juli, oktober), s. 379–423, 623–656. ISSN 0005-8580
Pi-symbol.svgDenne matematikk-, informatikk- og fysikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.