Nedre Tyholmsvei (Arendal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nedre Tyholmsvei
Nedre Tyholmsvei fra Pollen
Basisdata
NavnNedre Tyholmsvei (116)
LandNorge
StrøkArendal sentrum
BydelTyholmen
KommuneArendal
Kommunenr0906
NavnebakgrunnTyholmen
TilstøtendeKirkegaten
Teaterplassen

Kart
Nedre Tyholmsvei
58°27′33″N 8°46′04″Ø

Nedre Tyholmsvei er en 200 meter lang gateTyholmen i nedre del av Arendal sentrum. Strøket ved sjøen, nær Pollen, østligst på Tyholmen, omtales ofte som Nedre Tyholmen i motsetning til Øvre Tyholmen på vestsiden av øya.

Gaten går fra Kirkegaten i nord ved Pollen til Teaterplassen i syd. Her ligger en rekke av Arendals verneverdige trebygninger. Gaten passerer blant annet Kløckers hus, Lindvedske hus og Den gamle Toldboden, et av Arendals eldste hus. Den nordlige del av gaten er gågate, mens sørlige del er åpen for biltrafikk.

Nedre Tyholmsvei er en gate som slynger seg mellom bebyggelsen; det er en sjølgrodd gate, opprinnelig en gangvei fra eiendom til eiendom den gang all viktig transport foregikk sjøveien.

Det sto sterk strid om bebyggelsen langs Nedre Tyholmsvei på slutten av 1960 og begynnelsen av 1970-årene. Den rådende oppfatningen hadde vært at de gamle trehusene var saneringsmodne og måtte vike etterhvert som byen trengte plass til ny bebyggelse. Allerede på 1880-tallet var hovedtrekkene i en moderne regulering for Tyholmen på plass. Arendalskrakket i 1886 bremset moderniseringen av byen. I 1960-årene skulle disse planene realiseres. For Nedre Tyholmens vedkommende ble saneringsplanene innhentet av nye tanker om vern av gammel trehusarkitektur.[1]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Marit Aslaksen: Debatten om Tyholmen. Aust-Agder-Arv 2015