Ndre Mjeda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ndre Mjeda
Ndre Mjeda 2016 stamp of Albania.jpg
Født20. november 1866Rediger på Wikidata
ShkodërRediger på Wikidata
Død1. august 1937Rediger på Wikidata (70 år)
ShkodërRediger på Wikidata
Utdannet ved GregorianaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Forfatter, oversetter, universitetslærer, katolsk prest, skribent, lyriker, politikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet AlbaniaRediger på Wikidata
Signatur
Ndre Mjedas signatur

Ndre Mjeda (født 10. november 1866 i Shkodër i Albania, død 1. august 1937 samme sted) var en albansk dikter og katolsk prest tilhørende jesuittordenen.

Ndre Mejda ble påvirket av den jesuittiske forfatteren Anton Xanoni og den fransiskanske dikteren Leonardo De Martino. Fra 1880 til 1887 studerte Mjeda litteraturvitenskap ved Porta Coeli, en kartusiansk kirke i Valencia i Spania, og så retorikk, latin og italiensk i Kroatia og i Italia i byer som Roma og Chieri. Under studieløpet begynte Mjeda å skrive albansk poesi. Et av hans mest berømte dikt ble Vaji i Bylbylit («Nattergalens klage») og Vorri i Skanderbegut («Skanderbegs grav»).

Mjeda gav også undervisning i musikk i den italienske by Cremona årene 1887-1891. Han oversatte og publiserte også religiøs litteratur, av hvilke den mest kjente er et verk om den hellige Jan Berchmans' liv (1892).

Mjeda studerte senere teologi i en jesuittskole i polske Kraków og gav undervisning i filosofi og filologi. Han ble bibliotekar i en skole i kroatiskeKraljevica og ble engasjert som professor i logikk og metafysikk. Han ble utestent fra undervisningen i 1898 på grunm av en tvist mellom Østerrike-Ungarn og Pavestolen.

Mjeda var medlem av den litterær kommisjon i Shkodër under den østerrikisk-ungarske administrasjon og medlem i Albanias nasjonaforsamling.

Han forlot politikken etter at kong Ahmet Zogu overtok makten og avsatte Fan Noli. De følgende årene var han sjelesorger i Kukël og underviste språk og litteratur ved jesuittenes høyskole i hjembyen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hasan Kaleshi: Mjeda, Don Ndre, in: Biographisches Lexikon zur Geschichte Südosteuropas. Bd. 3. München 1979, S. 225–229