Navbolt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nav med skivebrems og 5 navbolter.

Navbolter er en type gjengede festepunkter til å feste hjulnav, og brukes på mange biler. Navbolter brukes sammen med hjulmutre (som ikke må forveksles med hjulbolter). Navboltene festes semi-permanent direkte på hjulnavet, vanligvis gjennom bremsetrommelen eller skivebremsen. Hjulet festes så med hjulmutre. Når hjulet tas av bilen for dekkskift og blir navboltene værende på bilen.

Noen biler, særlig fra en del tyske bilmerker, bruker hjulbolter som en alternativ festemetode istedenfor hjulmutre og navbolter.[1] Fordelen med hjulbolter er at man får en istedet for to deler, og dermed lavere produksjonskonstnader.

Navbolter kan enten være levert med bilen fra fabrikk, eller være tilgjengelig som ekstra- eller ettermarkeds-utstyr.

Fordeler med navbolter kontra hjulbolter[rediger | rediger kilde]

Hovedfordelen med navbolter er brukervennlighet. Det blir enklere å montere og demontere hjul ettersom navboltene vil holde hjulet på plass mens man fester hjulmutrene. Med hjulbolter må man derimot holde hjulet i løse luften samtidig som man finner skruehullene på bremseskiven, og deretter sikte på hullene mens man skrur inn de to første hjulboltene. Det kan også hende man også må rikke litt på hjulet med de følgende hjulboltene for å få gjengene til å entre. For å hjelpe på dette problemet har mange hjul laget for bruk med hjulbolter en siktepinne.

En annen fordel med å bruke navbolter er at de er utskiftbare, og det kreves dermed utskiftning av færre deler dersom man skjærer gjengene. Med hjulbolter må man derimot ofte skifte hele navet dersom gjengene skjærer seg.

Hovedmotivasjonen for å bruke hjulbolter er en at man får en del mindre. En navbolt og hjulmutter består av to deler mot en del for en hjulbolt, hvilket kan spare produksjonskostnader.

Typer[rediger | rediger kilde]

Navbotler er utskiftbare, og kan deles inn i to grunnleggende typer: Skrubolter og pressbolter. Det er også mulig med fastsveisede navbolter, men det er svært uvanlig.[trenger referanse]

Skrubolter[rediger | rediger kilde]

Skrubolter (pinnebolt) skrus inn i gjengede hull i navet. Delen som skrus inn i navet er vanligvis gjenget med trangere pasning (mindre toleranse) eller installeres med gjengelim for å hindre den fra å løsne når man senere skrur av hjulmutrene.

Pressbolter[rediger | rediger kilde]

Pressbolter installeres fra baksiden av skivebremsen eller trommelen, og kan kreve demontering av navet. Pressboltene består av en gjenget del samt en del med større diameter som er rillet for å unngå rotasjon. Diameteren på den rillede delen er større enn hullet og må presses på plass. Pressbolten hindre frå å gå gjennom hullet av en skulder med enda større diameter.

Installasjon av pressbolter skal som regel gjøres med en mekanisk eller hydraulisk presse for å sikre riktig installasjon uten å skade bolten. En annen metode som er mulig, men ikke anbefalt, er å dra navbolten på plass ved hjelp av en skive og mutter. Det er da viktig å påse at gjengepartiet ikke blir skadet i prosessen. Selv om sistnevnte metode er utbredt fører den til svært høy belastning på navbolten, hvilket kan føre til strekk i metallet og materialtretthet, og i verste fall tidlig svikt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]