Trommelbrems

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En trommelbrems med trommelen fjernet, som brukes på en bil eller lastebil. 
En trommelbrems på en motorsykkel Kawasaki W800

En trommelbrems er en brems som bruker friksjon forårsaket av en sko, bremsebånd eller skiver trykker mot en roterende sylinder som kalles bremsetrommel.

Begrepet trommelbrems betyr vanligvis en brems hvis sko trykker på den indre overflaten av trommelen. Når skoene trykker på utsiden av trommelen, er det vanligvis kalt en låsbrems. Der trommelen blir klemt av to sko, kalles det skivebrems

Historie[rediger | rediger kilde]

Flere typer trommelbrems,,det svarte er det som påvirke bremsingen

Den moderne trommelbrems ble først brukt i en bil laget av Maybach i 1900. Men prinsippet ble in1902 patentert av Louis Renault. Han brukte vevd asbest til trommelbremsems sko da intet alternativ er bedre til å fjerne varme enn asbest. Selv om Maybach hadde brukt en mindre sofistikert trommelbrems. I de første trommelbremser ble spaker, stenger eller kabler drevet mekanisk. Fra midten av 1930-tallet be dette erstattet av oljetrykk. En liten sylinder og stempel (som på bildet) aktiverte bremsene, selv om noen biler fortsatte med det rent mekaniske systemet i flere tiår. Noen bremser har to sylindere.

Da skoene  i trommel bremser ble slitt var det nødvendige med vanlig manuell justering før selvjusterende trommelbremser ble innført  på 1950-tallet.

I 1953 deltok Jaguar med tre biler utstyrt med skivebremser på Le Mans, hvor de vant, en stor del på grunn av sin overlegne nedbremsing i forhold til rivalenes trommelbremser. Dette ble begynnelsen til overgang fra trommelbremser til skivebremser i personbiler. Fra 1955 til 1970-tallet erstattet skivebremser gradvis trommel bremser på framhjulene. Nå er praktisk talt alle biler utstyrt med skivebremser på forhjulene, og mange bruker skivebremser på alle fire hjul.

I USA var Jeep CJ-5 (produsert av AM General) den siste bil (produsert for United States Postal Service) til å bruke trommelbremser på forhjulene da de ble faset ut i 1984. Imidlertid, trommel bremser er fortsatt ofte brukt for håndbremsen, da det har vist seg svært vanskelig å konstruere en skivebrems egnet som parkeingsbrems.

Tidlige bremsesko inneholdt asbest. Når en arbeider med bremsesystemet på eldre biler, må en være forsiktig og ikke puste inn støv som var tilstede.USAs føderale regjeringen begynte å regulere asbestproduksjon, og bremseprodusenter måtte bytte til ikke-asbestsko. Eierne klaget i utgangspunktet på dårlig bremsing med erstatninger; imidlertid fant en tilslutt avanserte erstatninger. Et flertall av daglig-drevet eldre biler har vært utstyrt med asbest-frie sko. Mange andre land har også begrenset bruken av asbest i bremsene.

Komponenter[rediger | rediger kilde]

Trommelbrems komponentene omfatter bakplaten, bremsetrommel, sko, og sylinder

Bakplaten[rediger | rediger kilde]

Bakplaten er base for de andre komponentene. Bakplaten støtter og beskytter mot mot fremmedmaterialer som støv, rusk og også absorberer dreiemomentet som er grunnen til at bakplaten er også betegnet som «Dreiemoment-platen». Siden all bremsing utøver press på bakplaten må den være sterk og slitasje-resistent. Spaker for bremsing eller parkeringsbremsen og automatisk justering av bremsesko ble også innført i de siste årene.

Bakplate er laget i å trykke på trommelen

Bremsetrommelen[rediger | rediger kilde]

Bremsetrommelen er vanligvis laget av en spesiell type støpejern som er varme-ledende og motstandsdyktig mot slitasje. Den roterer med hjul og aksel. Når en bremser, presser bremseskoene mot den indre overflaten av trommelen og den påfølgende friksjon bremser eller stopper rotasjon av hjul og aksel, og dermed kjøretøyet. Denne friksjon genererer betydelig varme.

Bremsesylinder[rediger | rediger kilde]

Gjennomskåret bremsesylinder.

En sylinder driver bremsen på hvert hjul. To stempler opererer skoen, ett i hver ende av sylinderen.  Den ledende sko (nærmest fronten av kjøretøyet) er kjent som den primære skoen. Den andre skoen er kjent som den sekundære skoen. Hydraulisk press fra mastersylinder fungerer på et hovedstempel, presser stemplene mot skoen, tvinger dem mot trommelen. Når føreren slipper bremsene vil fjærer sette skoen til den opprinnelige (fri) posisjon. 

Bremsesko[rediger | rediger kilde]

Bremsesko er vanligvis laget av to stykker stål sveiset sammen, friksjonsmaterialer er enten klinket eller limt til bremseskoen. Den halvmåneformede delen kalles web og inneholder hull og spor i forskjellige former for returfjæren, parkeringsbremsesen og selvjusterende komponenter.

Bremsesko

Materialt må være motstandsdyktig mot varme og slitasje, og har en høy friksjonskoeffisient upåvirket av svingninger i temperatur og luftfuktighet. Materialer I bremseskoen omfatter  friksjonsmodifikator (som kan bestå av grafitt og cashew pulverisert metall, for eksempel bly, sink, kobber, aluminium og andre metaller som kan motstå varme og fyllstoffer som gummi chips å redusere støy.

I drift[rediger | rediger kilde]

Normal bremsing[rediger | rediger kilde]

Når bremsene brukes blir bremsevæske presset  fra master sylinder inn i hjulsylinderne, som i sin tur presser bremsesko i kontakt med overflaten på innsiden av trommelen. Dette reduserer rotasjon av bremsetrommelen, som er koblet til hjulet. Dermed går hastigheten på kjøretøyet ned. Når trykket opphører trekker returfjæren tilbake skoen tilbake til sin hvile-posisjon.

Automatisk selvjustering[rediger | rediger kilde]

Da bremsen utsettes for slitasje blir det større avstand mellom bremseskoene og trommelen. Når avstanden når et visst punkt, vil en selvjusterende mekanisme automatisk reagere ved å justere skoenes posisjon  slik at de kommer nærmere trommelen. Regulatoren har gjenger og en bolt som skrus litt når det blir forlengelse for å fylle gapet. Når bremseskoen igjen står for langt fra trommelen vil regulatoren reagere igjen, slik at den alltid holder skoene nær trommelen. Vanligvis virker justeringen bare når bilen går i revers.

Se også[rediger | rediger kilde]