Natit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øst-grønlandsk mannsdrakt for innebruk. Illustrasjon fra Fridtjof Nansens Eskimoliv (1891)[1] Øst-grønlandsk mannsdrakt for innebruk. Illustrasjon fra Fridtjof Nansens Eskimoliv (1891)[1]
Øst-grønlandsk mannsdrakt for innebruk. Illustrasjon fra Fridtjof Nansens Eskimoliv (1891)[1]
Øst-grønlandsk kvinnedrakt for innebruk. Fra Fridtjof Nansens Eskimoliv (1891)[1]
Vinterhus på Grønland ca. 1830 oppført av stein og dekket med gresstorv. Tegning fra Før og Nu, Historisk, topografisk tidsskrift og illustrationsværk 1919. Hjemme går inuitene kun i natit og kamikker. Kvinnene har satt håret opp i en topp.

Natit eller nâtit var et tradisjonelt skrittklede eller en smal underbukse i gamle dagers Grønland. Plagget ble forbundet med en livreim og framstilt av avhåret selskinn. Natit ble brukt som hjemmeplagg inne i de store felleshusene eller teltene som ble oppvarmet med spekklamper. Kvinnenes naniter var smalere og mer g-streng-liknende enn mennenes. Bortsett fra denne vesle husdrakten, som ofte ble båret sammen med kamikker (selskinnsstøvler) og enkelte snorer, gikk inuitene nakne innendørs.

Misjonær og grønlendere. Akvaraell av Aron fra Kangeq (1822-1869). Mens Inuitene går nesten helt nakne, har misjonæren prestekjole, bladkrage og lue innendørs.
Natit er blant annet beskrevet av Fridtjof Nansen i hans «Paa ski over Grønland» fra 1890 og «Eskimoliv» som kom året etter. Nansen uttrykker ingen vemmelse eller forferdelse over skikken, men skriver tvertimot at «denne lette husdragt er naturligvis meget sund og god; thi de mange skindklæder hindrer i sterk grad uddunstningen, og det er derfor en naturlig trang, som har bragt dem til at kaste dem inde i de varme rum.»[1][2]

Betegnelsen natit har også blitt brukt om små, grønlandske forkleer.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]