Aron fra Kangeq

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Aron fra Kangeq
Født9. april 1822
Kangeq
Død12. mars 1869 (46 år)
Kangeq
Beskjeftigelse Maler
Nasjonalitet Grønland

Scene fra grønlandsk mytologi der en tupilak vender seg mot sin skaper og kona hans. Akvarell av Aron fra Kangeq (1822–1869)
Grønlendere og misjonærer framstilt av Aron fra Kangeq.

Aron fra Kangeq (født 9. april 1822 i Kangeq, død 12. mars 1869) var en grønlandsk fangstmann, folkeminnesamler, forteller og billedkunstner.

Han var opprinnelig fangstmann, men et angrep av tuberkulose tvang ham til å begynne med tegning og skriving rundt 1850. Han er kjent for sine skildringer av Grønland og grønlandske folk og kultur, bl.a. møtet mellom inuitter og nordboere. Han både skrev om og malte bilder og bokillustrasjoner som viser gamle grønlandske sagn. Han malte særlig akvareller, og 89 av de over 400 bildene hans er utstilt på Etnografisk museum i Oslo. Denne delen av samlingen ble sensurert bort fra den større samlingen i Nuuk, og mange av hans bilder er både av religiøs, politisk og seksuell art, og kan være sterke i sin bildebruk.

En sentral del av grønlandske sagn og fortellertradisjon er å gå Qivittoq. Qivittoq betyr «fjellganger», og det man ifølge gamle sagn blir dersom man av skam, sinne eller sjalusi forlater det samfunnet man bor i, og oppsøker fjellene. Etter noe tid blir man da overmannet av overnaturlige krefter, og blir en stor fare for samfunnet man forlot og folk som måtte befinne seg i de samme fjellområdene. Qivittoqene var tidligere veldig fryktede vesener. Både qivittoq og blodhevn er to områder han hans fortellertradisjon advarer imot.[1]

Den danske administratoren på Grønland, humanisten Hinrich Rink, som var kjent for sin humane håndtering av rollen sin og sin store interesse for Grønland og grønlendere, har sammen sin kone Signe Rink fått mye av æren for at Arons bilder ble til. De arbeidet for at grønlandske legender og sagn skulle dokumenteres, og utstyrte Aron med utstyr for å male.[2] Rink brukte også Aron som en kilde til informasjon i sitt arbeide, og brukte ham også som illustratør i sine bøker.

Aron døde av tuberkulose.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jenny Fossum Grønn (2001). «Aron fra Kangeq (1822-1869)». Universitetet i Oslo. Besøkt 31.01.2008.  Sammendrag av hovedoppgave
  2. ^ Ivar Grydeland Grønn (25.11.2003). «Aron fra Kangeq». NRL.no. Besøkt 31.01.2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]