Nationwide Series

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nationwide Series er en klasse i NASCAR-racing. Busch Series er NASCARs nest øverste klasse, og førere som ønsker å prøve seg i NASCARs øverste nivå, Sprint Cup, kjører som regel i Busch Series først.

Historie[rediger | rediger kilde]

Serien løper ut fra NASCARs tidligere Sportsman-serie, som ble startet i 1950 som NASCARs serie for løp på mindre baner. Dette ble senere til Late Model Sportsman i 1968, og kjørte snart på større baner som Daytona International Speedway.

Dagens Busch Series ble startet i 1982, da Anheuser-Busch kjøpte et sponsorat gjennom sitt merke Budweiser. Selskapet flyttet sponsoratet fra Budweiser til ølmerket Busch i 1984, og fra sesongen 1986 ble serien omdøpt fra Sportsman Series til Busch Grand National Series. Grand National ble droppet fra seriens navn i 2003.

Busch Series i dag[rediger | rediger kilde]

Bilene som kjøres i Busch Series i dag er nesten like bilene fra Sprint Cup, og hovedforskjellene er en noe kortere akselavstand (105 tommer i stedet for 110) og større spoilere (57x5.75 tommer mot 55x4.5). Tidligere kunne deltakere i Busch Series kjøre bilmerker som ikke ble kjørt i Nextel Cup, samt V6-motorer i stedet for V8-motorene som brukes i Nextel Cup, men bilene som brukes i dag er svært like.

Den 6. mars 2005 ble det første Busch Series-løpet utenfor USA arrangert, Telcel-Motorola 200. Løpet ble avholdt i Mexico by, Mexico, på banen Autodromo Hermanos Rodriguez, en bane som tidligere har vært arena for Formel 1 og Champ Car-løp. Dette løpet ble vunnet av Martin Truex Jr.

Bilene i Busch Series kjører på blyholdig bensin. Denne sesongen (2006) kjøres en test på tre løp med blyfri bensin, før blybensin kommer tilbake mens NASCAR går gjennom resultatene fra denne testen.

Fakta[rediger | rediger kilde]

"Buschwhacking"[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Buschwhacker

Helt siden starten av Busch Series har førere fra Nextel Cup brukt fridager på å kjøre løp i Busch Series. Dette kan være av mange grunner, og den mest vanlige grunnen er å få mer tid med bilen, eller å gjøre seg kjent med banen. Eksempler på dette er den første vinneren i Busch Series noen sinne, Dale Earnhardt, og vinneren av flest løp i historien, Mark Martin. I løpet av de senere år har dette fått navnet 'Buschwhacking' av de som kritiserer praksisen, og hevder at Cup-førere som kjører i Busch Series sørger for at de faste Busch-førerne får færre sjanser til seier. Forkjemperne for praksisen hevder at uten Cup-stjernene og interessen de skaper fra fans ville serien opphøre å eksistere.

Busch Series sesongen 2006[rediger | rediger kilde]

Tidligere mestere i Busch Series[rediger | rediger kilde]

Busch Series Rookie of the Year[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]