Hopp til innhold

Budweiser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Budweiser er navn på et ølmerke som opprinnelig kommer fra Bøhmen (Čechy) (idag i Tsjekkia). Både et bryggeri i Tsjekkia og et bryggeri i USA selger øl under merket Budweiser.

Det originale Budweiser er pilsnerøl fra byen Budweis (nå České Budějovice) i Bøhmen (Čechy), i det nåværende Tsjekkia. Byen har bryggeritradisjoner tilbake til middelalderen. Ettersom amerikansk Budweiser har sikret seg rettighetene til varemerket i flere land, markedsføres tsjekkisk Budweiser mange steder under varemerkene Budweiser (Budvar) og Czechvar.

Amerikansk Budweiser, som regel bare kalt Bud og markedsført som King of Beers, er et amerikansk øl produsert av Anheuser-Busch. Bryggeriet utviklet øltypen i 1876 som et «bøhmisk øl» etter å ha besøkt Budweis. Amerikansk Budweiser markedsføres mange steder bare som Bud, og i Tyskland som Anheuser-Busch B. Bud er verdens mestselgende øl, etterfulgt av Bud Light. Ølet er av typen pilsner med lys, gyllen farve og mild smak, brygget gjennom masseproduksjon. EU dømte i mars 2009 Anheuser-Busch til å bytte navn på Budweiser. Striden om navnet hadde da pågått siden 1996.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Budweiser må skifte navn». Aftenposten. 15. oktober 2011. Besøkt 24. oktober 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]