Hopp til innhold

Craftsman Truck Series

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Craftsman Truck Series er en serie i motorsporten NASCAR, hvor modifiserte pickup-biler konkurrerer. Det er en av tre nasjonale serier i NASCAR, sammen med Busch Series og Nextel Cup.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ideen bak Craftsman Truck Series går tilbake til 1993, da en gruppe offroad-kjørere bygget prototyper av en NASCAR-inspirert pickup-biler. Denne ble først vist under løpet Daytona 500 i 1994, og flere demonstrasjonsløp ble arrangert gjennom sesongen 1994. Disse bilene ble ekstremt populære, og dette førte til at NASCAR opprettet serien, først under navnet 'SuperTruck Series', i 1995.

Til tross for at det var en helt ny serie fikk den umiddelbar stor oppslutning blant førere og eiere som allerede deltok i Winston Cup (nå Nextel Cup). Bileierne Richard Childress, Rick Hendrick og Jack Roush opprettet alle egne Craftsman-team, og førere som Dale Earnhardt og Ernie Irvan støttet også opp om serien. I 1996 byttet den navn til Craftsman Truck Series.

Først hadde serien en rekke regler som var ulike fra både Nextel Cup og Busch Series. For at teamene i serien skulle slippe å ansette ekstra spesialister og kjøpe andre dekk, og fordi noen baner—Saugus (California), Flemington (New Jersey), Tucson (Arizona), Evergreen Speedway (Washington) og Dacono (Colorado) først og fremst—ikke hadde noe serviceområde som kunne brukes, innførte NASCAR fra seriens andre løp en ti minutters pause midt i løpet, i stedet for depotstopp, hvor teamene kunne utføre de endringene de ønsket på bilene. Bortsett fra denne pausen kunne teamene kun bytte dekk på bilene om de representerte en fare for sikkerheten. Regelendringen var populær, både blant journalister og fans, og ble utvidet til å gjelde hele sesongen. På denne måten kunne journalister intervjue førere og teamsjefer i pausen.

I 1996 fikk noen løp to pauser for bytte av dekk og bensinfylling, mens lengre løp fikk tre pauser—en kort pause ved kvart og trekvart tid, samt en lengre pause midt i løpet for bensinfylling og bytte av dekk. Om dekkslitasjen var stor ble det også tillatt med to dekkskift, hvis nødvendig, i første og tredje pause.

Disse reglene hadde mye å si for førerne. De måtte lære seg å spare dekkene så mye som mulig, opp til halve løpet, noe som også førte til mindre slitasje på bilene. Noen av disse førerne brukte også disse kunnskapene til å slite mindre dekk i andre NASCAR-serier.

I 1997 ble depot stopp innført, og i sesongen 1997 kunne førerne gjøre justeringer samt fylle bensin i disse stoppene, mens dekkskifter kun var ulovlig med unntak av pausen midt i løpet og eventuelt hvis det var fare for sikkerheten. Midt i 1998 byttet NASCAR til såkalte «begrensede depotstopp», hvor kun to dekk kunne byttes av gangen. Regelen ble senere fjernet, og teamene kunne bytte alle fire dekk. Det var riktignok en begrensning på hvor mange dekk et team kunne bruke i løpet av en løpshelg, vanligvis fire sett i løpet av helgen. (I 2005 innførte NASCAR den samme regelen i Busch Series, med seks sett per løpshelg.)

En mer populær regel som ble innført midt i 2004 var «overtids»-regelen. Med mindre løpet ble avbrutt på grunn av dårlig vær måtte alle løp i Craftsman Truck Series slutte under grønnflagg, og regelen krevde at alle løp måtte avsluttes med minimum to påfølgende runder under grønt flagg. Hvis det grønne flagget ble avbrutt, for eksempel av et gult flagg, måtte man starte på nytt igjen. Denne regelen betydde at noen løp ble betraktelig lenger, og i 1998 var et TV-sendt løp fra Fountain (Colorado), som skulle hatt 186 runder, hele 198 runder langt (12 ekstra runder) på grunn av flere forsøk.

Den 24. juli 2004 ble regelen endret igjen, og nå skulle det kun være ett forsøk med en slik avslutning under grønt flagg. Om det ble gulflagget under slike runder skulle det ikke begynnes på nytt, og løpet ble avsluttet. Ironisk nok endte det første løpet under den nye regelen med et gult flagg i siste runde.

Det første året kjørte bilene på baner som var omkring én engelsk mil lange (ca. 1,6 km). De fleste tidlige løpene var under 125 miles lange, og var som regel 150-rundersløp på korte baner. Frem til 1998 ble de fleste korte banene faset ut til fordel for lengre baner på mellom 1 og 2 miles, og flere av løpene ble avholdt på baner som også avholdt løp i Nascar Cup og Busch Series. I dag er de fleste løpene omkring 250 miles lange på store baner, 150 til 200 miles lange på kortere baner, og 200-250 runder på de korteste banene.

Flere av dagens Nextel Cup-førere startet i Craftsman Truck Series. Både Scott Riggs, Greg Biffle, Kevin Harvick, Jamie McMurray, Kurt Busch, Carl Edwards og Kyle Busch, som i dag kjører i Nextel Cup, startet i Craftsman Truck Series. Kyle Busch var 16 år gammel da han ble utvist fra et løp i Craftsman Truck Series i 2001, et løp sponset av Marlboro, fordi reglene hindret førere under 18 år å konkurrere i tobakksponsede løp. Dette resulterte i en regelendring i NASCAR, og i dag er aldersgrensen for å konkurrere 18 år.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata