Sprint Cup Series

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Sprint Cup er den øverste klassen i motorsporten NASCAR (National Association for Stock Car Auto Racing).

Historie[rediger | rediger kilde]

Fra 1928 til 1945 ble Bootleggers Run arrangert på øde landeveier i Nord-Carolina. Dette var svært populært blant befolkningen, og bilene som ble brukt hadde ofte blitt trimmet for å kunne kjøre fra politiet i forbindelse med distribusjon av hjemmebrent.

Grand National[rediger | rediger kilde]

Fra 1950 til 1971 het den øverste klassen i NASCAR Grand National, som ikke har sammenheng med dagens Busch Grand National Series (nå Nationwide Series).

Winston Cup[rediger | rediger kilde]

Fra 1972 til 2003 het NASCARs øverste klasse Winston Cup Series. Klassen ble sponset av R. J. Reynolds Tobacco (RJR) som en del av markedsføringen av deres sigarettmerke Winston. I de senere år ble sponsoratet kontroversielt i forbindelse med at USAs lovgivning rundt sigarettreklame ble skjerpet.

Nextel Cup[rediger | rediger kilde]

I 2003 trakk RJR seg ut av NASCAR-sponsoratet, og telekommunikasjonsselskapet Nextel kom inn. Fra sesongen 2004 fikk derfor NASCARs øverste klasse navnet Nextel Cup.

Sprint Cup[rediger | rediger kilde]

Sammenslåingen av selskapene Nextel og Sprint førte til at serien fra 2008-sesongen kalles Sprint Cup. (Navnet Sprint Cup kan skape forvirring fordi det allerede er en klasse i racing med biler kalt sprint cars, som ikke har noe å gjøre med stock cars, som brukes i NASCAR.)

Sesongen[rediger | rediger kilde]

Sesongen åpner midt i februar med Daytona 500 på Daytona International Speedway. Det kjøres totalt 36 løp frem til slutten av november. De siste 10 løpene inngår i "Chase for the Sprint Cup". Før det 26. racet skilles de 12 beste kjørerne ut, og poengene fra tidligere nullstilles og en ny sammelagtliste lages basert på hvor mange seire kjørerne har i de 25 første løpene. Det er så en av de 12 i "The Chase" som vinner sluttstillingen og Sprint Cup.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]