Hopp til innhold

Narsarsuaq

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Narsarsuaq
LandGrønlands flagg Grønland
Postnummer3923
Areal47,71 km²
Befolkning116 (2016)
Bef.tetthet2,43 innb./km²
Høyde o.h.34 meter
Kart
Narsarsuaq
61°08′45″N 45°26′05″V

Narsarsuaq (grønlandsk for Den store sletten) er den yngste bygda i Narsaq kommune, syd på Grønland. Den ble etablert i 1941, og er mest kjent for sin flyplass, Narsarsuaq Airport.

Narsarsuaq Airport sett fra Signal Hill (Signalhøjen).
Kart over Grønland

Narsarsuaq var den viktigste byen på Grønland på Eirik Raudes tid. Han etablerte gården Brattahlíð like ved (Qassiarsuk), men denne bosettingen døde ut på slutten av middelalderen.

I 1941 etablerte USA en lufthavn i Narsarsuaq, under navnet Bluie West One, kun 9 km fra innlandsisen. 1941 angir dermed også året byen ble etablert – den ble etablert i tilknytning til lufthavnen. Lufthavnen ble brukt som mellomlandingsplass for fly som skulle fra fabrikkene i Nord-Amerika til kamper i andre verdenskrig i Europa. BW1 ble nedlagt i 1958, men gjenåpnet i 1959 da passasjerskipet MS «Hans Hedtoft» gikk ned utenfor Kapp Farvel, for å fungere som utgangspunkt for letearbeid på sydkysten. Fra 1960-tallet har flyplassen også blitt tatt i bruk til sivil trafikk.

Narsarsuaq i dag

[rediger | rediger kilde]

I dag er det en blomstrende turistindustri i og rundt Narsarsuaq. Området har et stort utvalg av dyreliv, edelstener, isbreer, og rester fra vikingtiden, som replikaen av Tjodhildkirken. Byens skole heter Atuarfik Napaartoq, og er bygd i 2001.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]