Qassiarsuk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Qassiarsuk
Brattachurch.jpg
LandGrønland Grønland
Areal1,13 km²
Befolkning34[1] (2020)
Bef.tetthet30,09 innb./km²

Qassiarsuk
61°09′00″N 45°31′00″V

Qassiarsuk er ei bygd i Narsaq kommune, syd på Grønland. Den ble opprettet i 1924 som den første fåreholdplassen på Grønland.

Bygda ligger i bunnen av Tunuliarfik (dansk: Skovfjorden), der Eirik Raude slo seg ned da han dro til Grønland i 982. Garden hans het Brattahlíð (Brattahlid), og lå i det som den gang het Austerbygda. Derfor finnes det mange verneverdige ruiner fra nordboerne i dette området.

Bygda hadde 102 innbyggere pr 2006, inkludert de omkringliggende fåreholdplassene. Herfra har man utsikt til lufthavnen Narsarsuaq Airport på den andre siden av Tunulliarfik, som er hovedinngangsporten til Sydgrønland. I luftlinje er det ca. 40 km til Narsaq og 5 km til Narsarsuaq.

Bygdas økonomiske grunnlag er fåreavl. De siste årene har turismen hatt en økende betydning i området, som er ideelt for vandrere, som kan vandre mellom fåreholdplassene. Noen av fåreholdplassene tilbyr også overnatting.

Narsarsuaq nåes lett med båt, dessuten er det helikopterforbindelse til Narsaq, som ligger ved munningen av Tunuliarfik, ca. 40 km unna. I Qassiarsuk finnes det elverk, butikk, barnehage og helsestasjon.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Kujataa, verdensarvområde fra 2017