Nancy Dalberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nancy Dalberg
FødtNancy Hansen
6. juli 1881[1][2]Rediger på Wikidata
Drøsselbjerg[3]Rediger på Wikidata
Død28. september 1949[1][2]Rediger på Wikidata (68 år)
FrederiksbergRediger på Wikidata
Gravlagt Vestre kirkegårdRediger på Wikidata
Ektefelle Erik Dalberg (19011945)Rediger på Wikidata
Far Christian Ditlev Ammentorp HansenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Komponist, pianistRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata

Nancy Dalberg (født 6. juli 1881 i Drøsselbjerg på Vest-Sjælland; død 28. september 1949 i Frederiksberg) var en dansk komponist.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Dalberg var datter av fabrikanten Christian Ditlev Ammentorp Hansen (1843–1916) og Agnes Mathilde von Hedemann (1858–1930). Hun vokste opp i økonomisk trygge omgivelser på farens sydfynske gods Mullerup og fikk pianoundervisning allerede fra barnealder, etterhvert ble hun elev av Ove Christensen.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Hun debuterte med å framføre verk av Mozart, Beethoven og Chopin under en veldedighetskonsert i 1907, men etter at hun skadet armen i en ulykke, måtte hun gi opp pianistkarrieren.

Komponisten Hilda Sehested bodde på det nærliggende godset Broholm, og kan ha inspirert Dalberg til å forsøke seg som komponist, for Dalberg begynte nå å ta komposisjonsundervisning hos Fini Valdemar Henriques, fra 1909 hos Johan Svendsen, og etter hans død i 1911 hos Carl Nielsen. Nielsen underviste ikke minst i instrumentering og lot henne hjelpe til med orkestreringen av hans komposisjoner Aladdin og Fynsk Forår.

Dalbergs egne komposisjoner kom mellom 1914 og slutten av 1930-årene. Hennes første strykekvartett fikk en vellykket uroppføring under en privatkonsert i 1914. De neste årene ble strykekvartetten, lieder, en scherzo for strykeorkester, en andante serioso og en fantasi for cello og klaver oppført på offentlige konserter.

I 1917 skrev Dalberg som første danske kvinne en symfoni, året etter kom en capriccio for orkester, begge ble oppført under ledelse av Carl Nielsen. I de følgende årene skrev hun overveiende kammermusikalske, deriblant to nye strykekvartetter som ble rost for et selvstendig tonespråk og en sikker komposisjonsteknikk. Den siste strykekvartetten dedisert hun til Carl Nielsen. Hun skrev også to fantasier for fiolin og klaver; den andre dediserte hun til fiolinisten Emil Telmányi. Etter en reise til Nord-Afrika i 1922–1923 skrev hun Arabisk musik fra Sahara (1928) for obo, bratsj og tromme.

Dalbergs orkesterverk fikk jevnt over god mottakelse, men på grunn av tidens skepsis til kvinnelige komponister, var det begrensede muligheter for henne til å slå gjennom som komponist av store og krevende orkesterverk. Etterhvert skrev hun derfor mest i det mindre formatet, deriblant en mengde lieder, hovedsakelig til tekster av samtidige danske diktere som Mads Nielsen, Thor Lange og Hans Hartvig Seedorff Pedersen. Sangene ble tatt inn i repertoaret til konsertsangerne Anders Brems, Else Ammentorp og Ingeborg Steffensen, og ble ganske hyppig framført i hennes egen levetid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Musicalics, Musicalics composer ID 83284
  2. ^ a b FemBio, FemBio-ID 6880, besøkt 9. oktober 2017
  3. ^ www.presencecompositrices.com

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Cobbett's Cyclopedic Survey of Chamber Music, Ed. W.W. Cobbett, Oxford University Press, London 1963
  • Jensen, Lisbeth Ahlgren. Notes to Dacapo Nancy Dalberg, CD 8.224138, Dacapo, Copenhagen, 1999

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]