NTNU Samfunnsforskning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «NTNU Samfunnsforskning AS»)
NTNU Samfunnsforsknings logo
NTNU Samfunnsforsknings hovedbygning ligger like ved universitetets campus på Dragvoll.

NTNU Samfunnsforskning AS er et uavhengig forskningsinstitutt som utvikler og formidler kunnskap innenfor et bredt spekter av samfunnsfaglige og samfunnsrelaterte problemstillinger, som alle er viktige for samfunnsutviklingen. Instituttet ble etablert som aksjeselskap i 2004 som en videreføring av aktiviteter i forskningsstiftelsen Allforsk. Aksjeselskapet er heleid av NTNU, og har nært faglig samarbeid med ulike fagmiljøer ved NTNU.

NTNU Samfunnsforskning AS har siden 2008 også driftet et nasjonalt kompetansesenter innen psykisk helse, NAPHA, som finansieres av Helsedirektoratet.

Instituttet driver sin virksomhet i Trondheim og har i overkant av 100 ansatte. Instituttet er organisert i seks fagavdelinger, hvorav fire er lokalisert like ved Universitetets campus på Dragvoll, mens to har tilhold i sentrum av Trondheim. Den akademiske staben består av forskere med bakgrunn primært innen sosiologi, sosialantropologi, statsvitenskap, samfunnsøkonomi og samfunnsgeografi, i tillegg til naturvitenskap og teknologifag. Kompetansesenterets medarbeidere har erfaring fra forskning, utdanning og praksisfelt. De fleste her har helsefaglig, samfunnsvitenskapelig eller kommunikasjonsfaglig bakgrunn.

Instituttet er godkjent forskningsorganisasjon og mottar årlig grunnbevilgning fra Norges forskningsråd. Denne benyttes til strategisk utvikling av forskningsaktiviteten og kompetansebygging. Instituttet tilbyr beslutningsorientert og anvendt forskning og kunnskap til oppdragsgivere i offentlig og privat sektor, nasjonalt og internasjonalt. De største oppdragsgiverne/finansieringskildene er offentlige myndigheter (departementer og direktorater), privat næringsliv, non-profit organisasjoner, Norges forskningsråd og EUs forsknings- og innovasjonsprogrammer.

Administrerende direktør i NTNU Samfunnsforskning er Roger Lian, som har ledet instituttet siden 1. januar 2018. Styreleder er Arvid Hallén.

Historie[rediger | rediger kilde]

NTNU Samfunnforskning AS ble etablert av NTNU i 2004. Etableringen var et ledd i en omorganisering av den eksternt finansierte forskningsporteføljen i NTNUs randsone, og var en videreføring av den tidligere stiftelsen Allforsk. Allforsk ble etablert i 1987, men med en forhistorie til tidlig i 1980-åra.

Hensikten med omorganiseringen var å etablere en organisasjon godt tilpasset det å gjennomføre forskning for ulike typer oppdragsgivere, som forskningsråd, departement og direktorat, bedrifter, næringsorganisasjoner med mer.

Podkast[rediger | rediger kilde]

NTNU Samfunnsforskning AS har siden 2018 laget podkasten Forskerpodden.[1]

Forskerne svarer, programleder er kommunikasjonsrådgiver Vegard Y. Smevoll.

Noen nøkkeltall[rediger | rediger kilde]

  • Antall årsverk i 2022: 93,6
  • Medarbeidere desember 2022: 114, hvorav 58,8 prosent kvinner
  • Omsetning 2022: 147,8 millioner kroner

Avdelinger[rediger | rediger kilde]

NTNU Samfunnsforskning er organisert i følgende avdelinger med hver sin avdelingsleder:

CIRiS[rediger | rediger kilde]

CIRiS (Center for Interdisciplinary Research in Space / Senter for tverrfaglig forskning i rommet) arbeider med forskning og utvikling innen bemannet romfart. Etter over ti år med biologiforskning og utvikling innen mikrogravitasjon og fjernoperasjoner om bord på Den internasjonale romstasjonen (ISS) ute i verdensrommet, har CIRiS nå blikket også mot månen. CIRiS er en aktiv samarbeidspartner i flere forsknings- og utviklingsprosjekter i hele Europa. CIRiS arbeid innenfor romfartssektoren betyr mye også for andre næringer, ikke minst landbruk, men også havbruk og annen industri. Forskningssjef: Ann-Iren Kittang Jost.

Mangfold og inkludering[rediger | rediger kilde]

Økt etnisk mangfold og større bevissthet om det som bidrar til marginalisering og utstenging er et viktig utgangspunkt for forskningen og aktiviteten ved NTNU Samfunnsforsknings avdeling Mangfold og inkludering. Forskningssjef: Joakim Caspersen.

NAPHA[rediger | rediger kilde]

Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA) er NTNU Samfunnsforsknings eget kompetansesenter, til for kommunene i Norge. Senterets oppgave er å styrke og påvirke utviklingen av psykisk helsetjenester, i særlig grad for målgruppen voksne. Leder: Ellen Hoxmark.

Psykisk helsearbeid[rediger | rediger kilde]

Med utgangspunkt i NTNU Samfunnsforsknings eierskap i Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA), har instituttet iverksatt en strategisk satsing for å styrke bruker- og tjenestenær forskningsaktivitet som skal understøtte NAPHAs kjerneoppdrag. Satsingen bygger også på behovet for å styrke forskningsbasert kunnskapsutvikling innen psykisk helsearbeid slik det uttrykkes i HelseOmsorg21. Forskningssjef: Marit Helene Hem.

SØF[rediger | rediger kilde]

Senter for økonomisk forsknings (SØF) formål er å tilby oppdragsgiverne forskningsbasert kunnskap innenfor økonomiske fagområder, men skal også bidra til vitenskapelig publisering innenfor de samme fagområdene. Forskningssjef: Lars-Erik Borge.

Studio Apertura[rediger | rediger kilde]

Studio Apertura forsker på organisasjoner. Det sentrale målet er å utvikle ny og forskningsbasert kunnskap om organisasjoners utfordringer og muligheter, i en tid preget av teknologisk utvikling, store forandringer og omstilling. Forskningssjef: Tonje Osmundsen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Forskerpodden». SoundCloud (engelsk). Besøkt 31. oktober 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]