Hopp til innhold

NORSOL

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

NORSOL, forkortelse for Norwegian Solution, var fellesbegrepet for luftvern som det norske Luftforsvaret hadde fra slutten av 1980-tallet og frem til iallfall 2002[1]

Det bestod av tre forskjellige våpensystemer:

Alle tre systemene var integrerte gjennom ARCS via wire og radio. Nikebataljonen var ikke en del av systemet.

Utviklingen av Norwegian Adapted Hawk førte til ny programvare og noen mindre endringer i maskinvaren, sammenlignet med I-Hawk som missilsystemet var basert på. NOAH fikk en ny, tredimensjonal radar og et nettverksbasert kommando- og kontrollsystem kjent som ARCS (Acquisition Radar and Control System), en enhet som erstattet tre ulike radarsystemer, sentralen for informasjonskoordinering og sentralen for batterikontroll. ARCS ble også anskaffet for å lede Bofors L-70-lufvernskanonene. En ARCS-enhet besto av en FDC (Fire Distribution Center) og en LASR (Low Altitude Surveillance Radar).

Opptil fire ARCS (normalt tre for NOAH og en for L-70) kunne kobles sammen slik at hver hadde et konsolidert bilde av luftrommet. Kommunikasjonsutstyret var basert på et digitalt svitsjesystem med fiberoptisk overføring. Dette skal blant annet gjort det mulig å integrere den målsøkende radaren (LASR) med systemer for identifisering av venn og fiende (IFF).

I en FDC var det tre arbeidsplasser. En for TCO (Tactical Control Officer, normalt troppssjef), en for FCO (Fire Control Officer, normalt tropps NK) og den siste for radiooperatør/tekniker. Arbeidsplassene til TCO og FCO var utstyrt med KMC-900 dataarbeidsstasjoner fra Kongsberg, og hadde også en innebygd simulator som genererte realistiske scenarier i forbindelse med opplæring og trening av operatørene. Radiooperatøren/teknikeren hadde ansvar for Deltamobile, samt de mange forskjellige radionettene.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ forsvaret.no Arkivert 7. februar 2017 hos Wayback Machine. - STUDIEHÅNDBOK 2001 - 2002 - LUFTKRIGSSKOLE I - LUFTKRIGSSKOLE II

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]