Nødvarsel på mobil (Norge)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skjermbilde av nødvarsel sendt ut til deler av befolkningen i Norge under ekstremværet Hans august 2023

Nødvarsel på mobil er en tjeneste fra norske myndigheter for å varsle befolkningen via mobilnettet om akutte og alvorlige hendelser som truer liv og helse.[1] Tjenesten forvaltes av politiet og sivilforsvaret. Tjenesten ble lansert 14. februar 2023,[2] og testet ut på landsbasis 14. juni samme år.[3]

Varsling[rediger | rediger kilde]

Nødvarsel på mobil når ut til alle mobiler som er påskrudd, påkoblet mobilnettet (4G/5G) og som har kompatibel programvare, når disse befinner seg innenfor et angitt område. Varselet skjer ved at mobilen avgir en høy lyd, vibrer og en varseltekst vil komme opp på telefonen.[4]

Det norske systemer baserer seg på teknologien Cell Broadcast, som tilsvarer det europeiske systemet EU-alert.[5]

Bruk[rediger | rediger kilde]

Systemet ble første gang tatt i bruk i juli 2023, i forbindelse med et jordras i Vistdal i Molde.[6] Nødvarsel ble senere tatt i bruk for å varsle innbyggere i berørte kommuner under ekstremværet Hans i august 2023, men høstet da kritikk for feilsendte og gjentakende meldinger.[7][8] Det er også stilt spørsmålstegn ved om det er for lav terskel å benytte nødvarsel av denne typen til slike hendelser.[9]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Om Nødvarsel». www.nodvarsel.no (norsk). 8. august 2023. Besøkt 8. august 2023. «Nødvarsel skal brukes til å varsle befolkningen om akutte og alvorlige hendelser som truer liv og helse. Et nødvarsel inneholder informasjon om hva som skjer, og hva du bør gjøre for å beskytte deg selv.» 
  2. ^ «Lansering og demonstrasjon av nødvarsel på mobil». Regjeringen.no (norsk). Justis- og beredskapsdepartementet. 10. februar 2023. Besøkt 8. august 2023. «Justis- og beredskapsdepartementet og Kommunal- og distriktsdepartementet inviterer til lansering og demonstrasjon av nødvarsel på mobil tirsdag 14. februar hos Politidirektoratet.» 
  3. ^ «Nasjonal test av nødvarsel – høy lyd på mobiler i hele landet». Regjeringen.no (norsk). Justis- og beredskapsdepartementet. 31. mai 2023. Besøkt 8. august 2023. «Onsdag 14. juni rundt klokken 12.00 blir det gjennomført en fullskala test av det nye varslingssystemet.» 
  4. ^ «Slik fungerer Nødvarsel». www.nodvarsel.no (norsk). 8. august 2023. Besøkt 8. august 2023. «Når du får et nødvarsel vil telefonen vibrere og spille en høy lyd – uavhengig av om du er i en samtale, har skrudd av lyden eller liknende.» 
  5. ^ Lekanger, Kurt (14. juni 2023). «Sånn fungerer Nødvarsel-løsningen som får alle Norges mobiler til å ule». kode24 (norsk). Besøkt 8. august 2023. «– Nødvarsel er basert på den standardiserte Cell Broadcast-teknologien og EU Alert-standarden, opplyser Henriette Magnussen, kommunikasjonsrådgiver i DSB, til kode24.» 
  6. ^ Aarseth, Oda (7. august 2023). «Møre og Romsdal pd var først ut med å sende nødvarsel». Politiforum (norsk). Besøkt 8. august 2023. «Kraftig styrtregn førte til jordras i Vistdal i Molde kommune forrige søndag. Politiet valgte derfor å sende ut nødvarsel, som er myndighetenes nye varslingssystem ved alvorlige situasjoner over mobilnettet, om jordras til innbyggerne i Møre og Romsdal.» 
  7. ^ Drægni, Ingvill; Bu, Fanny (8. august 2023). «Bråvåknet av nødvarsel: – Jeg ble relativt forbanna». TV 2 (norsk). Besøkt 8. august 2023. «Flere føler det blir som å rope «ulv-ulv« når nødvarselet blir feilsendt og gjentatt unødig mange ganger.» 
  8. ^ «Bruk av Nødvarsel gjennomgås». Politiet (norsk). Politidirektoratet. 8. august 2023. Besøkt 8. august 2023. «Nødvarsel ble i går sendt ut i seks politidistrikter etter anmodning fra statsforvalteren i forbindelse med ekstremværet Hans. Mange har opplevd å ha fått dette varslet flere ganger.» 
  9. ^ «Jeg kommer ikke på én god grunn til at beskjeden ble gitt som nødvarsel på mobilen». Aftenposten (norsk). 8. august 2023. Besøkt 8. august 2023. «Jeg tror myndighetene har høy terskel for å bruke Sivilforsvarets sireneanlegg for å advare om uvær. Det samme burde gjelde nødvarsler på mobilen.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]