Nördlingen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nördlingen

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatBayerns flagg Bayern
Postnummer86720
Retningsnummer09081
Areal68,1 km²
Befolkning19 655 (2014[1])
Bef.tetthet288,62 innb./km²
Høyde o.h.441 meter
Nettsidewww.stadt.noerdlingen.de
Politikk
OrdførerHerrmann Faul (PWG)
Posisjonskart
Nördlingen ligger i Tyskland
Nördlingen
Nördlingen
Nördlingen (Tyskland)
Kart
Nördlingen
48°51′N 10°30′Ø

Nördlingen er en by i den tyske delstaten Bayern, i det sydlige Tyskland.

Byen ligger i Donau-Ries-distriktet og ligger langs Den romantiske veien.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Her finner man det kjente Nördlinger Ries, et gigantisk krater fra et meteorittnedslag for om lag 15 millioner år siden. Meteoritten ble antatt å ha en diameter på 1 km, og krateret har en diameter på ca. 23 km.

Historie[rediger | rediger kilde]

Man har funnet rester av steinalderbosetting i nærheten av byen. Navnet Nordlinga er beskrevet første gang i år 898. I året 1215 fikk byen handelsrettigheter og riksumiddelbarheten av keiser Fredrik II. Da ble den første bymuren bygget, restene av murene kan skjelnes fremdeles.

Første gang Nördlingen nevnes som markedssted var i år 1219. Det var landbruksvarer såvel som tekstiler, pelsverk og metallvarer som ble omsatt. Byen ble den mest betydningsfulle sørtyske handelsbyen etter Frankfurt am Main. I 1238 ble store deler av den gamle bydelen ødelagt av brann. Håndverkere slo seg ned utenfor de opprinnelige bymurene. For å beskytte disse, lot keiser Ludvig IV bygge en ny mur rundt byen i 1327, og det er denne som står i dag.

Det er kun tre byer som i dag fremdeles har en komplett mur rundt seg, de er foruten Nördlingen Dinkelsbühl og Rothenburg ob der Tauber. St. Georgs-kirken ble påbegynt i 1427. Byen var innblandet i to slag under tredveårskrigen (16181648).

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]