Nålkapselmoser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nålkapselmoser
Anthoceros levis
Anthoceros levis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Anthocerotales
Anthocerotopsida
Anthocerotophyta
[Anthocerotae]
Norsk(e) navn: nålkapselmoser
Hører til: landplanter,
grønne planter,
planter
Antall arter: ca. 80
Habitat: på fuktig jord
Utbredelse: fra tropisk til temperert klima
Delgrupper:

Nålkapselmoser er små, thalløse, ettårige landplanter. Et særtrekk ved nålkapselmoser er at det bare fins én stor kloroplast per celle.

I Norge forekommer to arter, gulnål (Phaeoceros carolinianus) og svartnål (Anthoceros agrestis). Begge disse artene vokser på åpen mark i Sør-Norge, og er sjeldne. De finnes derfor i Norsk rødliste for arter. Det finnes totalt i verden ca. 80 arter, fordelt på 6 til 11 slekter, avhengig av slektsoppfattning.[1]

Nålkapselmosene er den gruppen landplanter som har mest dominerende fellestrekk med algene.

Tidligere ble bladmoser, levermoser og nålkapselmoser sammenfattet som moser. I dag vet man at en slik gruppe er en evolusjonær grad, og ikke utgjør en monofyletisk gruppe. Levermosene er den mest basale gruppen av landplantene, mens nålkaspelmosene er søstergruppen til karplantene.

Sporofytten er uvanlig ved at celledeling kun forekommer i bunnen, slik at den øverste delen er eldst, mens den blir yngre lengre ned. Veksten foregår derfor ved at de nye cellene dytter resten av sporofytten oppover.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kompendium Landplanter 1: Mosene (Solstad,Økland,Nordal), Botanisk Museum & Biologisk Institutt, Universitetet i Oslo, 2010.
  2. ^ Sporophyte development - Hornworts - bryophyte

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]