Mysteriet Martha Ivers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mysteriet Marth Ivers
orig. The Strange Love of Martha Ivers
Generell informasjon
Utgivelsesår1946
Prod.landUSA
Lengde116 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiLewis Milestone
MusikkMiklós Rózsa
Prod.selskapParamount Pictures
Eksterne lenker

Mysteriet Marth Ivers (originaltittel: The Strange Love of Martha Ivers) er en amerikansk film noir fra 1946 regissert av Lewis Milestone etter en roman av John Patrick. Hovedrollene spilles av Barbara Stanwyck, Van Heflin, Lizabeth Scott og Kirk Douglas i hans spillefilmdebut.[1]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

En regnværskveld i 1928 i Pennsylvania som heter Iverstown, forsøker den tretten år gamle Martha Ivers å stikke av fra huset til hennes velstående, dominerende tante, fru Ivers, sammen med hennes gode venn, den fattige Sam Masterson. Men hun blir oppdaget og brakt hjem hvor Marthas veileder, Walter O'Neil Sr. presenterer sin sønn, Walter Jr. I en krangel med sin tante, sier Martha trassig at etternavnet hennes ikke er Ivers, men Smith - farens etternavn.

Når fru Ivers begynner å slå Marthas kattunge, slår Martha henne i hodet med en jern-krok, og tanten dør. Etterpå lyver Martha om hendelsen. Men den grådige Walter Sr. gjør det klart for både Walter Jr. og Martha at han vet hva som egentlig skjedde. Sam forlater snart byen. 17 år senere, i 1946, er Walter Sr. død, og Walter Jr. arbeider som distriktsadvokat i Iverstown. Han er gift med Martha, men ekteskapet deres er ensidig. Han elsker henne, men Walter vet at hun ikke elsker ham.

Sam, en tidligere soldat og omreisende gambler, havner i en ulykke med bilen sin og blir værende i den lille byen for å vente på at bilen skal repareres. Hans gamle hjem, er nå omgjort til pensjonat. Han møter Antonia "Toni" Marachek, som nettopp er løslatt fra fengsel. Hun blir snart arrestert for brudd på prøveløslatelsen sin. Sam ber Walter bruke sin innflytelse, for å få Toni løslatt. Sam får vite at Walter Sr. hadde presentert Marthas versjon om utilsiktet drap i 1928 for politiet: At en inntrenger drepte Marthas tante.

Politiet identifiserte en tidligere ansatt for tanten som en potensiell morder. Walter og Martha påstod at han var den skyldige. Mannen ble senere dømt, og deretter hengt. Sam blir revet mellom hans gamle kjærlighet, og sin nye kjærlighet sammen med Toni. Walter ønsker å møte Sam. Men før Sam dukker opp, blir Walter full og Martha får vite om møtet. Når Walter faller ned en trapp, ber Martha om at Sam burde drepe hennes bevisstløse ektemann hennes. Men når han nekter drar Martha frem en pistol, og truer med å skyte Sam i "selvforsvar" som en inntrenger.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Damms store leksikon. xx#: Damm. 1986. ISBN 8251772729. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]