Myrmicinae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Myrmicinae
hageeitermaur (Myrmica rubra), to arbeidere
hageeitermaur (Myrmica rubra), to arbeidere
Vitenskapelig(e)
navn
:
Myrmicinae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Vepser
Familie: Maur
Antall arter: ca. 5500 i verden, nær 400 i Europa, 19 i Norge
Habitat: på land
Utbredelse: alle verdensdeler
Delgrupper:

Myrmicinae er en gruppe (underfamilie) av maur. Det er beskrevet ca. 5500 arter fordelt på ca. 135 slekter. Det er funnet 387 arter i Europa og 19 i Norge. Gruppen omfatter nær halvparten av alle beskrevne maurarter, og over 1/3 av de norske artene. Arbeiderne har vanligvis velutviklet giftbrodd. Noen arter kan gi stikk som etterlater en brennende svie, herav navn som eitermaur (slekten Myrmica, med minst 7 norske arter) og brannmaur (bl.a. flere arter i slekten Solenopsis, som den invaderende S. invicta - slekten er ikke påvist i Norge).

Arbeider, dronning og hann hos en brannmaur (Solenopsis)

Utseende[rediger | rediger kilde]

En typisk Myrmicinae. Tegning: Halvard Hatlen

Stort sett ganske små (1 – 10 mm). Som hos mange maur blir kjønnsindividene (dronninger og hanner) betydelig større enn arbeiderne hos enkelte arter; også arbeiderne kan variere mye i størrelse hos én og samme art.

De er slanke og langstrakte maur, ofte rødlige. Petiolus (mellom forkropp og bakkropp) består av to ledd som har tydelige kuler på ryggsiden. Mange grupper har utviklet spesielle trekk, som lange, tannete kjever, uvanlig store eller flate hoder, kraftig ornamentering eller pigger.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne gruppen har et vidt spekter av ulike levesett. Kolonistørrelsen kan variere fra noen ganske få til over millionen hos enkelte arter - kanskje 8 millioner hos bladskjærermaur (Atta spp.). Hos noen arter forekommer et vennskapelig forhold mellom nabokolonier; hos andre det motsatte. Noen arter kan ha kolonier med flere dronninger. Koloniene er som regel underjordiske og kan nå ned til 5 m under overflaten hos bladskjærermaurene, men enkelte bygger iøynefallende maurtuer. De fleste er rovdyr eller altetere, men noen er mer spesialiserte. Maurene i gruppen Attini lever av sopp som de dyrker inne i tuene. Pheidolini er frøsamlere, som lever av frø og andre plantedeler.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Messor sp., en av gruppene med store hoder
Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]