Myrgorod

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Myrgorod

Flagg

Våpen

LandUkrainas flagg Ukraina
OblastPoltava oblasts flagg Poltava oblast
Grunnlagt1575 (Julian)
Postnummer37600–37609
Areal19 km²
Befolkning40 160[1] (2017)
Bef.tetthet2 113,68 innb./km²
Høyde o.h.105 meter
Første gang omtalt1530
Nettsidemyrgorod.pl.ua/
Posisjonskart
Myrgorod ligger i Ukraina
Myrgorod
Myrgorod
Myrgorod (Ukraina)
Kart
Myrgorod
49°57′50″N 33°36′45″Ø

Myrgorod (ukrainsk: Ми́ргород) er en by i Poltava oblast i det sentrale Ukraina. Byen fungerer som det administrative senteret til Myrgorod rajon. Byen er administrativt innlemmet som en by av oblast-betydning og tilhører derfor ikke selve fylket. Byen ligger ved elven Khorol. Befolkning: 38 447 (anslag 2021) [2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen ble grunnlagt enten på 1100- eller 1200-tallet som et østlig grensefort til Kievriket. Ifølge historien var fortet et sted for fredsforhandlinger som ga det navnet (bokstavelig talt fredens by). Fra 1471 til 1667 var byen en del av Kiev-voivodskapet til Storhertugdømmet Litauen og kronen av kongeriket Polen.

Myrgorod ble først nevnt i kronikker i 1575 da Stephen Báthory gjorde den til en regimentby. Ifølge historikere var det en tidligere omtale av byen i 1530, da byvåpenet ble etablert - gult kors over en åttespiss stjerne, som betyr kristndom seier over islam. Myrhorod var en kongeby i Polen.

Myrgorod var regimentbasen til Myrgorod-kosakkene som var veldig aktive i flere ukrainske kosakkopprør, spesielt under bøndenes-og-kosakkenes opprør i 1638 under ledelse av Hetman Yakov Ostrianytsia mot den polske adelen (szlachta). Myrgorod-kosakk regimentet var blant de beste enhetene i hæren til Hetman Bohdan Khmelnytsky under Khmelnytsky-opprøret (1648–1654).

Etter Pereyaslav-traktaten ble byen en uezd-by, sentrum for Myrgorod-regimentet. Den berømte Sorochyntsy-messen ligger 25 km fra Myrgorod. "Mirgorod" (den russiske uttalen av Миргород) er tittelen på en syklus med historier skrevet av Nikolai Gogol på russisk.

Siden 1912 er Myrgorod kjent for sitt underjordiske mineralvann. En lokal avis er publisert i byen siden februar 1919. Siden 1920 er Myrhorod også kjent som en ferieby.

I 1999 ble et engelsk-språklig ressurssenter etablert ved Myrgorod skole nr. 9. Ett av fire slike sentre åpnet i Ukraina med kontinuerlig hjelp fra Siena College siden 1995. Andre bidragsytere til dette prosjektet var "Americans for Democracy in Ukraine (ADU)", "Canadian Credit Bank og Narodna Kasa" fra Montreal i Canada.

Turistattraksjoner[rediger | rediger kilde]

"Myrhorodska" vann beskrives som "lett mineralisert natriumkloridvann". Det er helt klart og smaker litt rart, en del av smaken kan tilskrives det som faktisk er bordsalt. Mange andre oppløste mineraler bidrar også til smaken, og selvfølgelig er det den nøyaktige balansen mellom disse som antas å gi de påståtte helsefordelene. For sine unike helse kurative effekter anbefales "Myrhorodska"-vann av leger for personer som lider av gastritt, kolitt og andre forstyrrelser i fordøyelsessystemet. Spesielt de med et lavere nivå av surhet i magen enn det som anses som gjennomsnittlig. Vanner er også mye drukket fordi det slukker tørsten effektivt og gir generelle effekter som anses å være gunstige for helsen.

Det er flere kursteder i byen. Den mest omfattende og desidert best utstyrte av disse er 'Myrhorod Kurort' (ukrainsk: Миргород Курорт). Dette spesielle spaet består av fire individuelle sanatorier, som hver spesialiserer seg på ett eller flere forskjellige områder - diabetes, hjerte- og karsykdommer, ØNH, gastrointestinale problemer osv. og er åpent for medisinske behandlinger seks dager i uken.

Hele komplekset ligger midt i byen og er fordelt på en stor vidde med sandete skog med Khorol-elven som gir flere områder egnet for bading. Den har en musikalsk fontene (åpnet i 2010), og om natten en stor opplyst vindmølle (åpnet i 2011), som står nær hoved administrasjonsbygningen. Andre funksjoner inkluderer pedalbåter, båter, flere restauranter og kafeer, dans, levende musikk, turer gjennom skogen i en heste-vogn, et teater, organiserte utflukter og et stort "vannspill" med gjess, ender (inkludert et par mandariner ), en stor familie av sumpskildpadder og noen vakre svarte svaner.

Det er et annet sanatorium, 'The Rainbow', (ukrainsk: Санаторій «Радужний»), innenfor samme område som Myrgorod Kurort, men med andre eiere. Dette er i hovedsak besøkt av velstående ukrainere og russere som foretrekker det de ser på som den "økte sikkerheten" til et sanatorium som annonserer seg selv som "eliten". De to andre feriestedene er mye lenger utenfor byen, ikke så godt vedlikeholdt og utstyrt og er begge ganske "trøtte" i utseende, både fra innsiden og utsiden. En av dem, 'Hohol', (russisk/ukrainsk: Гогол) eies av en fagforening og ser ut til å hente mesteparten av klientellet fra medlemmene.

Generelt snakkes ikke engelsk mye i noen av spaene, bare ukrainsk og russisk, selv om Mirgorod Kurort har sporadiske besøkende fra Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Dubai, USA og Canada spesielt, og til tross for at svært få utenlandske besøkende snakker mer enn en et par ord fra de lokale språkene, ser de ut til å klare seg med å peke, pirre og smile.

Russlands invasjon av Ukraina 2022[rediger | rediger kilde]

Natt til 26. februar 2022 ble byen kraftig angrepet i sammenheng med Russlands invasjon av Ukraina. Det oppstod flere harde kamper mellom russiske og ukrainske soldater, og byens militære flyplass ble sterk angrepet og fikk store ødeleggelser.


Bilder[rediger | rediger kilde]

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Siden 1991 har Myrgorod-administrasjonen signert internasjonale avtaler om gjensidig samarbeid innen økonomi, handel og kultur med tre utenlandske vennskapsbyer:

Transport[rediger | rediger kilde]

Byen betjenes av Myrhorod flyplass (IATA: MXR), som ligger omtrent 5km sør for sentrum.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://pl.ukrstat.gov.ua/.
  2. ^ «Number of Present Population of Ukraine, as of January 1 2021» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 6. april 2022. Besøkt 27. mars 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]