Myathropa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search


Myathropa
Myathropa florea
Myathropa florea
Vitenskapelig(e)
navn
:
Myathropa
Rondani, 1845
Norsk(e) navn: dødningehodeblomsterfluer
Hører til: Eristalinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Antall arter: 2
Habitat: Larver lever i råttent tre. Voksne fluer ved blomster i skog, eng og hager.
Utbredelse: Palearktis
Delgrupper:

Myathropa er en slekt av store fluer som tilhører familien blomsterfluene. Slekten omfatter bare to arter.

Mønster og farger er lett gjenkjennelig, særlig hodeskallen på brystpartiets ryggside. Hos hunnen møtes ikke fasettøynene på toppen av hodet, men de er adskilt av en smal pannestripe.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Store, kraftige, lyst gule og svarte fluer, ca. 15-18 millimeter lange. Forbrystet har et karakteristisk «hodeskallemønster» dannet av sølvgrå tverrstriper.

Ansiktet er gult med gyllen hårbekledning. Fasettøynene er fint hårkledte og mørke. Hos hannene møtes øynene på toppen av hodet, mens det hos hunnene er en tynn pannestripe mellom fasettøynene. Antennene er små og mørke.

Bakkroppen har mønster i gult og svart. Hvert av bakkroppsleddene er mørke i den bakerst halvdelen og gule lengst frem. Langs midten er det en mørkere midtlinje som utvider seg til en mørk flekk i framkanten av hver bakkroppsledd.Scutellum er lyst gulbrunt, og skiller seg lite fra den brunlige ryggsiden. Brystets sider er gule med lange gylne hår. Beina er lyst gule på midten. Lår (femora) og føtter (tarser) er mørke, brunsvarte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Fluene kan påtreffes i hager og særlig på gress- og blomsterenger. Den besøker blomster eller sitter og soler seg på et blad. De voksne flyr i mai til september. Larvene lever i råtehull i trestammer.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den vanlige arten Myatropa florea finnes over mesteparten av Palearktis, mens Myathropa usta bare finnes på Madeira.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bartsch, Hans; Binkiewicz, Elizabeth; Nasibov, Erik; Nordin, Anna; Rådén, Anders & Östman Torbjörn. 2009. Tvåvingar: Blomflugor. Diptera: Syrphidae: Eristalinae, Microdontinae. Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. ArtDatabanken, SLU, Uppsala. CF. 478 sider. ISBN 978-91-88506-70-2
  • Thompson, F.C. og Rotheray, G. 1998. Family Syrphidae. I: Papp, L. og Darvas, B. (red): Contributions to a Manual of Palaearctic Diptera. 3: 81-139. Science Herald, Budapest.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]