Myathropa florea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search


Myathropa florea
Myathropa florea
Myathropa florea
Vitenskapelig(e)
navn
:
Myathropa florea
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: dødningehodeblomsterflue
Hører til: Eristalinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Habitat: Larver lever i råttent tre. Voksne fluer ved blomster i skog, eng og hager.
Utbredelse: Mellom- og Nord-Europa
vanlig i Norge.

Myathropa florea er en stor flue som tilhører familien blomsterfluene.

Den er blant de vanligste blomsterflueartene i Norge om sommeren. Den finnes over hele landet, også kjent fra Øst-Finnmark. Men den er mest vanlig i Sør-Norge.

Mønster og farger er lett gjenkjennelig, særlig hodeskallen på brystpartiets ryggside. Hos hunnen møtes ikke fasettøynene på toppen av hodet, men de er adskilt av en smal pannestripe.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Myathropa florea er en stor, lyst gul og svart flue, ca. 15-18 millimeter lang. Forbrystet har et karakteristisk «hodeskallemønster».

Ansiktet er gult med gyllen hårbekledning. På hodet er det to store, mørke fasettøyne. Hos hannene møtes øynene på toppen av hodet, mens det hos hunnene er en tynn pannestripe mellom fasettøynene.

Bakkroppen har mønster i gult og svart. Hvert av bakkroppsleddene er mørke i den bakerst halvdelen og gule lengst frem. Langs midten er det en mørkere midtlinje som utvider seg til en mørk flekk i framkanten av hver bakkroppsledd. Scutellum er lyst gulbrunt, og skiller seg lite fra den brunlige ryggsiden. Brystets sider er gule med lange gylne hår. Beina er lyst gule på midten. Lår (femora) og føtter (tarser) mørkt, brunsvart.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Myathropa florea kan påtreffes i hager og særlig på gress- og blomsterenger. Den besøker blomster eller sitter og soler seg på et blad. De voksne flyr i mai til september.

Larvene lever i råtehull i trestammer. Alle fluer gjennomgår en fullstendig forvandling, med et puppestadium mellom stadiet som larve og voksen.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Slekten Myathropa omfatter bare en norsk art.

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bartsch, Hans; Binkiewicz, Elizabeth; Nasibov, Erik; Nordin, Anna; Rådén, Anders & Östman Torbjörn. 2009. Tvåvingar: Blomflugor. Diptera: Syrphidae: Eristalinae, Microdontinae. Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. ArtDatabanken, SLU, Uppsala. CF. 478 sider. ISBN 978-91-88506-70-2
  • Thompson, F.C. og Rotheray, G. 1998. Family Syrphidae. I: Papp, L. og Darvas, B. (red): Contributions to a Manual of Palaearctic Diptera. 3: 81-139. Science Herald, Budapest.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]