Hopp til innhold

Mustjõgi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mustjõgi
LandEstlands flagg Estland
Lengde84 km
Nedbørfelt1 820 km²
Middelvannføring14,4 /s
StartSuur Saarjärv
  – Høyde82 moh.
MunningSamløp med Gauja (Koiva jõgi)
  – Høyde52 moh.
SideelverPeetri
Kart
Mustjõgi
57°44′07″N 26°31′05″Ø

Mustjõgi er ei 84 km lang sideelv i Estland, med utløp i Koiva (latvisk: Gauja) på grensen til Latvia i Taheva kommune, like sørøst for grensebyen Valga. Den starter med kilder i innsjøen Suur Saarjärv i høydedraget Karula 10 km sør for kommunesenteret Antsla i Võru fylke, men renner derfra snart inn i Valga fylke. Elva er kjent for sin fiskerikdom med hele 24 ulike, registrerte arter.

Langs elvedalene av Mustjõgi og Koiva bodde i tidligere tider livonere, et finsk-ugrisk folkeslag som ikke lenger eksisterer. Det har vært drevet mye tømmerhogst og -fløting langs vassdraget, helt ned til Riga. En smalsporet jernbane langs Koiva var ikke i stand til å møte transportbehovet, slik at tømmerfløtingen bestod helt inn i moderne tid. Vassdraget inklusive sideelva Peetri jõgi er viktig for kanoturister og er kjent for et bølgete, skogdekt landskap med farbare elver og sandsteins-banker langs breddene.

Den estiske maleren Juhan Püttsepp (1898–1975) malte kjente landskaps- og kulturmalerier både fra Koiva-vassdraget langs grensetrakten, og langs sideelva Mustjõgi.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kokk, Aavo og Eilart, Andres: Brushstroke Estonia, forlaget Regio. Tallinn, 2011, side 70.