Mustang (distrikt)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Mustang distrikt»)
Mustang
मुस्ताङ जिल्ल

Dhaualagiri distriktene i Nepal

LandNepals flagg Nepal
StatusDistrikt
HovedstadJomosom
Areal3 573 km²
Befolkning13 452[1] (2011)
Bef.tetthet3,76 innb./km²
Antall husholdninger3 674
Høykaste9,79 %
Lavkaste10,22 %
Etnisk gruppeBhothe Lhopa Thakali
Religionbuddhisme (74,3 %) hindu (25,3 %)
bön
Analfabetisme♀: 66,6 %
♂: 41,1 %
Levealder57,0 år
Barnedødelighet88,5 pr. 1 000
Leger3 (2002)
Uten rent drikkevann15,7 (2001)
Uten rent drikkevann15,7 (2001)
Kart
Mustang distrikt
28°47′00″N 83°43′50″Ø

Mustang er et av de 75 administrative distriktene i Nepal. Navnet på distriktet kommer fra det tibetansk Mun Tan, som betyr fruktbar slette.

Administrasjon og grenser[rediger | rediger kilde]

Mustang-distriktet ligger i høyfjellet i Himalaya i Dhaualagiri-sonen i Vestregionen. Mustang er det av distriktene i Nepal som har blant de laveste folketallene. Hovedstaden i Mustang er Jomosom, som i 1998 hadde ei befolkning på 5 363. I distriktet ligger det 16 landsbyutviklingssoner og ingen bykommuner.

Mustang grenser i vest mot Dolpa-distriktet, i nord mot det kinesiske autonome området Tibet, i øst mot Manang-distriktet, og i sør mot Myagdi-distriktet.

Thorung La-passet, som ligger i en høyde på 5 415 meter, gir forbindelse mellom distriktene Mustang og Manang, på ruta mellom byene Muktinath og Manang.

Fysisk geografi[rediger | rediger kilde]

Tross navnet er mye av distriktet ei tørr, ørkenaktig høyslette, som ligger i regnskyggen. Distriktet har i århundrer vært nødt til å importere mat, og mye av befolkninga har pleid å flytte ned i lavlandet i deler av året.

Mustang deles av Gandaki-elva, som har sine kilder i Mustang. Den går mellom fjellene Dhaulagiri (8167 moh, verdens 7. høyeste fjell og Nepals 6. høyeste) i vest og Annapurna (8091 moh, verdens 10. høyeste fjell og Nepals 8. høyeste) i øst, og danner en dyp elvedal. Målt fra de høyeste toppene og ned til bunnen av dalen, er dette den dypeste elvedalen i verden. Mesteparten av befolkninga bor langs elva eller dens tilløp.

I Nepal er Mustang kjent blant annet for sine gode epler og for det lokale brennevinet Marpha.

Forbindelser med Tibet[rediger | rediger kilde]

Historisk har Mustang ligget på en viktig handelsvei mellom Tibet og India. Salteksporten fra Tibet til lavlandet gikk gjennom Mustang.

Mustang er blant de få distriktene i Nepal som har buddhistisk, og ikke hinduisk, flertall. Det store antallet buddister skyldes grupper med tibetansk religion og språk. Antallet som dyrker den gamle tibetanske religionen bön er ikke registrert i statistikken. Kulturelt er distriktet nært knytta til Tibet, og politisk har tilknytninga også vært sterk i perioder.

I tillegg til tibetanere, bhothe, rekner grupper med tibetansk kultur seg til ei rekke forskjellige folkeslag, blant andre:

  • Lo, innbyggere i det buddhistiske kongedømmet som ligger i distriktet (se lengre ned).
  • Thakali, ei gruppe med mange handelsfolk som fikk monopol på salthandelen på 1800-tallet, og er blitt viktige langdistansehandlende og entreprenører over hele Nepal.

Etter opprøret i Tibet på 1950-tallet var Mustang for ei tid base for Khampaopprørere som støtta Dalai Lama, inntil regjeringen i Nepal sendte inn hæren for å sikre seg full kontroll over distriktet igjen.

Kongedømmet Lo[rediger | rediger kilde]

I Mustang distrikt ligger det buddhistiske kongedømmet Lho Mang Thang, også kjent som kongedømmet Lo eller kongedømmet Mustang. Det er berømt fordi det har bevart mye tradisjonell tibetansk kultur, blant annet rike religiøst inspirerte kunstskatter. Samtidig er området svært fattig, og trua blant annet av fraflytting og aggressive kunsttjuver. Etter 1990 er det blitt åpna for begrensa turisme, som ikke skal omfatte mer enn tusen turister i året som må reise i grupper.

Pilegrimsmålet Muktinath, som er hellig både for hinduer og buddhister, ligger i en høyde på 3 710 moh, ved foten av fjellpasset Thorong La.

Store deler av Mustang ligger i Annapurna naturvernområde.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «National Population and Housing Census 2011» (PDF). Central Bureau of Statistics. november 2012. Arkivert fra originalen (PDF) . 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]