Salyan (distrikt i Nepal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Salyan
सल्यान जिल्ला

Rapti distrikter i Nepal

LandNepals flagg Nepal
StatusDistrikt
HovedstadSalyan
Areal1 462 km²
Befolkning242 444[1] (2011)
Bef.tetthet165,83 innb./km²
Antall husholdninger54 701
Etnisk gruppekhas magar
Kart
Salyan distrikt
28°22′00″N 82°10′00″Ø

Salyan er et av de 75 administrative distriktene i Nepal.

Salyan-distriktet ligger i Rapti sone i Midtvestregionen, og regnes til Nepals åsdistrikter.

I vest og lengst i sør har Salyan ei kort grense mot Bardiya. Nord for det går vestgrensa mot Surkhet. Nordgrensa begynner i vest mot Jajarkot, og fortsetter lengre øst mot Rukum. I nordøst grenser distriktet mot Rolpa, i sørøst mot Dang, og rett i sør mot Banke.

Det er anslått at i Salyan hører 40 % av befolkninga til den nasjonale minoriteten magar. Opprørerne i NKP(Maobadi) starta maoistopprøret, også kjent som Nepals borgerkrig 1996 - 2006, den 13. februar 1996 i nabodistriktene Rukum, Rolpa og Jajarkot. Alle har stor magar-befolkning, og et flertall av opprørssoldatene var fra starten av magarer. Salyan ble også blant de tidligste distriktene der opprøret spredte seg.

Da opprørerne begynte å sette ut i livet sitt program for å gjøre om det sterkt sentraliserte Nepal i en føderal republikk med sjølstyre for nasjonale minoriteter og regioner, var den første regionen de proklamerte den 9. januar 2004 et nasjonalhjem for magarene, Den Autonome Magarant-regionen. Regionens folkeregjering blei utropt på et massemøte i Tawang i Salyans nabodistrikt Rolpa.

Salyan var en del av opprørernes Magarant-region fram til den ble oppløst etter 15, januar 2007. (Et kart som viser hvor regionen lå er her: NKP(M)s forslag til sjølstyrte etniske og regionale stater.)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «National Population and Housing Census 2011» (PDF). Central Bureau of Statistics. november 2012. Arkivert fra originalen (PDF) . 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]