Annapurna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Annapurna
Annapurna from west.jpg
Annapurna I (til venstre) og Annapurna Sør (til høyre), sett fra vest
Andre navnAnnapurna Himal
Høyde8 091 moh.
Primærfaktor2 984 meter
LandNepal Nepal
RegionDhawalgiri og Gandaki
FjellrekkeHimalaya
Førstebestigning3. juni 1950 av Maurice Herzog og Louis Lachenal
Annapurna-massivet sett fra Phewa Lake.
Annapurna Himal sett fra nordøst, med Annapurna II til venstre. Annapurna I er toppen lengst til høyre.

Annapurna (også Annapurna Himal) er et 55 kilometer vidt fjellmassiv i Himalaya. Det høyeste punktet, Annapurna I, ligger 8091 moh., noe som gjør det til verdens tiende høyeste fjell.

Annapurna ligger i Nepal, og navnet er sanskrit for «Innhøstingens Gudinne». Administrativt ligger kjeden på østgrensa til Myagdi mot Kaski, i Dhaualagiri sone i Nepals Vestregion. Fjellet går høyt opp inne i Kaski, men toppen på Annapurna I skal være innafor Myagdi.

Annapurna I regnes som et av de farligste fjell i verden å bestige, mye på grunn av svært stor skredfare. Pr. 2005 hadde kun 130 mennesker stått på toppen, og 56 personer har omkommet under forsøk på bestigning av fjellet. Dette gir en dødsrate på 40% – den høyeste for alle fjell over 8000 meter.

På tross av de store utfordringene forbundet med klatring i Annapurna-massivet, var Annapurna I det første fjell over 8000 meter som fikk en vellykket bestigning. Den 3. juni 1950 sto Maurice Herzog og Louis Lachenal fra en fransk ekspedisjon som de første mennesker på toppen av et av verdens 14 fjell over 8000 meter.

Annapurna II, den østligste toppen i massivet, ble først klatret i 1960. I forhold til høyde over havet (7937 moh.), avstand til nærmeste høyere topp (30,5 kilometer til Annapurna I), og primærfaktor (2437 meter) er også Annapurna II et av Himalayas mest overveldende fjell, og det 16. høyeste fjell i verden.

Machapuchare (6993 moh.) er en annen markant topp i Annapurna-massivet. Dette er et av Nepals hellige fjell, og derfor stengt for klatrere.

Annapurna Himal er også kjent for et flott terreng for fotturer. Det finnes tre hovedruter for fotturer i regionen: til Jomsom Muktinath, til Annapurna base camp, og turen rundt hele Annapurna-kjeden. Omkring to tredjedeler av alle fotturister til Nepal drar til Annapurna-regionen. Området er lett tilgjengelig i Himalaya-forstand, det finnes mange hoteller i området, og vandringen her byr på både utsikt til imponerende fjell, og muligheter for å besøke utallige landsbyer underveis.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]